Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nypremiär för Sången om Taråberg

2006 sattes pjäsen Sången om Taråberg för första gången upp i Skogsnäs utanför Ramsele. På lördag är det nypremiär för berättelsen om Norrlands historia, speglad av ett hundraårigt hus.

På 1800-talet röjde familjen Nilsson mark i Ångermanland och byggde huset, men blev avlurad sitt hem i baggböleriets tidevarv. På 1970-talet, i gröna vägens anda, kom en ny familj till huset för att leva och bo. Men även den blev bortkörd, denna gång av Graningeverken som till slut brände ner huset.

Om detta oerhörda, som inte bara skedde förr utan också i nutid, handlar Sången om Taråberg. Fem år efter urpremiären har Sollefteå kommun bett om ännu en spelperiod, och kanske också nya de tre kommande somrarna.

– Den väckte mycket energi när den spelades första gången. Allteftersom sommaren gick kom mer och mer folk, och det blev en succé. Det handlar om ett historiskt skeende i våra trakter och det är fortfarande aktuellt, säger Lars Svedberg, som skrivit pjäsen.

Tack vare att kommunen nu lämnat en ekonomisk grundplåt kan pjäsen sättas upp på nytt, också i år i Skogsnäs drygt två mil från Ramsele. Berättelsen är densamma men ensemblen är delvis ny. Kör, musiker och skådespelare ger en ensemble på 55 personer.

– Jag tycker att den är bättre nu, säger Lars Svedberg.

På lördag sker nypremiären och därefter spelas pjäsen under juli månad, torsdagar till och med lördagar.