Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nysatsning på Stadshuset – krögarpar gör "kulinarisk kupp"

Latinamerikansk och asiatisk gastronomi ska mötas i en spännande fusion.
– Därför kallar vi vår mat för en kulinarisk kupp, säger Helga Åberg platschef på Orangeriet.

Krögarparet Helga Åberg och Simon Edlund tog över Orangeriet i Stadshuset i oktober 2015. Sedan dess har verksamheten gått på sparlåga, men nu på lördag slår de upp portarna för sitt nya koncept.

De har fått inspiration från resor världen över.

Vad kommer ni att erbjuda?

– Vi blandar olika matlagningstekniker som till exempel den traditionella peruanska "Leche de Tigré" med färska ingredienser från det japanska köket eller kryddiga tortillas som äts med händerna, små asiatiska tacos.

Helga vill att Orangeriet ska bli en liten krog där gästerna ska få känslan av att de teleporteras till varmare breddgrader – en minisemester i form av ett after work.

– Jag vill att gästerna ska sitta i vår vinterträdgård under ett apelsinträd och minnas och uppleva smaker från marknader och krogar från världens alla hörn.

Kommer ditt brasilianska ursprung att märkas?

– Ja det blir en del brasiliansk- och sydamerikansk mat och dryck. Vi kommer att servera min pappas favoritdrink cachaça med honung, lime och med en asiatisk twist, lite hetta från wasabi.

Helga är från Brasilien, uppvuxen på en liten vacker ö norr om Rio de Janeiro som heter Vitoria Espirito Santo.

– För en ung brasse finns det inget mer exotiskt än en resa till Europa. Jag har studerat i England, Holland, Frankrike och USA. Men det var kärleken som tog mig till Sundsvall för tolv år sedan.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!