Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystart för brottsofferjouren i Sundsvall

Senast i slutet av april ska Brottsoffersjourens verksamhet vara i gång i Sundsvall igen. Ett 15-tal intresserade startar inom kort utbildning för att kunna arbeta som vittnesstödjare och stödpersoner.

Annons

Det var för snart två år sedan som den lokala Brottsofferjourens (BOJ) verksamhet i Sundsvall las ner. Dåvarande samordnaren fick inte fortsatt förtroende från riksorganisations styrelse och inom kort slutade alla vittnesstödjare och stödpersoner i protest mot detta beslut. Sedan dess har verksamheten varit vilande. Många krafter har försökt dra i gång organisationen men det har varit svårt att hitta tillräckligt många intresserade personer.

Läs även: Vittnesstödjare slutar i protest

Förra året kraftsamlade Brottsofferjouren i Västernorrland för att hitta en lösning. En samordnare utsågs och under hösten har man lyckats samla ihop ett femtontal intresserade personer som inom kort börjar en utbildning.

– Flertalet är nya i verksamheten och då är det viktigt att de får kunskap och insikt om hur både polis och domstolsväsendet fungerar. En kursverksamhet drar i gång till veckan och vi kommer både ha gästföreläsare och göra studiebesök under tiden. Viktigast är dock ha ett genuint intresse att hjälpa människor som drabbats av brott. Det är viktigt att stödja dem i alla processer som krävs för att kunna vidare i livet, berättar samordnare Jan Bergquist från BOJ Västernorrland.

Behovet av stödpersoner är stort. Både polis och företrädare för domstolarna i Sundsvall har uttryckt oro för att verksamheten försvann lokalt.

Läs mer: Lagmannen uttrycker hopp

Med hjälp av jourverksamheterna i näraliggande kommuner har man dock lyckats lösa det mesta av behovet bedömer Jan Bergquist.

– Det har blivit ett större arbetstryck på organisationen men jag tror att det är varit ganska lyckat trots allt. I något fall kan man ha fått hjälp av en stödperson med Nolaskogs-dialekt, men det är väl inte så farligt.

Läs även om Tage Håkansson, för närvarande den enda lokala vittnesstödjare.

i början av april räknar man att ha vittnesstödjarna i verksamhet och senast i slutet av samma månad ska utbildade stödpersoner var på plats.