Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nystartat mejeri i Ljustorp – tror på en framtid med närproducerat

I början av juli slog ett litet mejeri upp portarna i Ljustorp och trots att Lövberg Gårdsproduktion bara haft öppet i en månad tror Lena Liljemark på en ljus framtid. "Folk vill köpa närproducerat även om produkterna är dyrare", säger hon.

Lena Liljemark och maken Magnus Isaksson har bott på sin 1700-talsgård i Lövberg, Ljustorp, i 21 år. I mars påbörjade de bygget av gårdsmejeriet som ligger på tomten.

– När jag flyttade till Ljustorp var det fler kor än vad det var invånare här. Jag har alltid tyckt att det har varit fascinerande med så många kor i dalen och jag har velat göra något av det. Men jag vill inte ha kossor själv och har därför backat ur tidigare, säger Lena Liljemark.

Men när hon var på ett föredrag med Tor Norrman från Skärvångens Bymejeri fick hon ett tips på hur hon ändå kunde driva ett eget mejeri.

– Han tyckte att det var optimalt att en granne till mjölkgårdar startade ett mejeri. Vi har två aktiva mjölkbönder jättenära gården och en lite längre bort, så vi har bra tillgång till mjölk ändå, säger hon.

Gårdsmejeriet köper mjölken av Rogsta gård vars kossor betar alldeles utanför parets tomt. Och just närproducerade produkter är något som Lövberg Gårdsproduktion tror på.

– Många är positiva, men det finns de som inte tror att det här kommer att gå och tycker att det är för dyra varor, säger Lena Liljemark och tillägger:

– Tyvärr är kunskapen om den här typen av produkter låg så vi måste skapa en efterfrågan och då behöver vi bli fler. Desto fler vi är desto fler lär sig om kvalitén i produkterna, säger hon.

Så här i uppstarten har mejeriet fokuserat på att tillverka fil, yoghurt, tjockmjölk och färskostar. Men de vill gärna få människor att få upp ögonen för produkter som inte längre är vanligt förekommande i det svenska köket.

– Vi vill ta upp de gamla, genuina produkterna som rörost till exempel. Rörost är ju faktiskt Medelpads landskapsefterrätt och förtjänar en ny renässans. Men vi vill också blanda med mer nytänkande produkter. Till jul funderar vi på att göra en saffransost till exempel, säger Lena Liljemark.

Paret har en stor framtidstro för det lilla mejeriet och hoppas på att kunna utöka produktionen så småningom.

– Går det bra bygger vi ut, men vi ville börja smått så vi känner att vi har kontroll på verksamheten och kostnaderna, säger Lena Liljemark.