Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt bottenrekord för kronan

Svenska kronan pressades ned till ett nytt bottenrekord mot euron i går eftermiddag, 10:69 kronor.

Bakgrunden var oväntat sur statistik från USA, Riksbankens stora räntesänkning blandat med en ny våg av oro för en dyr nota för svenska banker i Baltikum.

Vid 16-tiden kostade dessutom dollarn 8:43, vilket är den lägsta kronkursen på fem år.

Nedgången avspeglade en djupdykning även för andra mindre valutor och börser världen över, även de omskakade av fredagens arbetsmarknadssiffror från Washington, som visade att över en halv miljon jobb försvann i USA i november.

Men problemen på hemmaplan är också viktiga, enligt Anders Eklöf, valutastrateg på Nordea.

– Det handlar bland annat om att Riksbanken har sänkt räntan kraftigt och att den svenska ekonomin ser väldigt svag ut. Och så fick vi siffran från USA i eftermiddags, vilket späder på konjunkturoron. Då är kronan svag, säger han.

Utvecklingen i Baltikum, som ser allt mörkare ut, finns också med i ekvationen, enligt Eklöf.

Skulle en devalvering av den lettiska latsen, nu knuten till euron, genomföras ökar det i ett slag riskerna för kreditförluster för de svenska storbankerna i landet.

Enligt Eklöf anses generellt de svenska statsfinanserna vara starka.

– Det finns inga trovärdighetsproblem. Det är snarare så att regeringen stärker trovärdigheten om man agerar kraftfullt nu.