Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt etiskt system i medierna – nu stärker vi individens rätt

I över 100 år har den svenska pressen arbetat för att upprätthålla en god etik. I dag är självregleringen med en Allmänhetens Pressombudsman (PO) och en särskild nämnd (PON) väl kända. Dit kan enskilda personer anmäla publiceringar de anser skadar eller kränker deras personliga integritet. 

Medieföretag, bransch- och fackliga organisationer har nu enats om ett konkret förslag för att vidga – och därmed stärka – den etiska självprövningen. MO/MEN ska pröva alla mediernas publiceringar oberoende av publiceringsplattform, det vill säga även radio- och tv-sändningar och de webbpubliceringar som i dag inte kan prövas.

Tydliga regler och ett gemensamt system för samtliga medieformer stärker individens möjligheter att få upprättelse vid orättfärdiga publiceringar. Dessutom bidrar det till att öka förtroendet för de ansvarstagande medierna.

Tydliga regler och ett gemensamt system för samtliga medieformer stärker individens möjligheter att få upprättelse vid orättfärdiga publiceringar.

Därför vill undertecknande branschorganisationer och medieföretag gemensamt inrätta Allmänhetens Medieombudsman (MO) och Mediernas etiska nämnd (MEN).

Vi har enats om följande ramar för den framtida etiska självregleringen:

■ MO/MEN ska pröva alla yttranden för de medier som omfattas av självregleringen – oberoende av publiceringsplattform. Det innebär att även radio- och tv-sändningar, samt de webbpubliceringar som i dag inte kan prövas, omfattas av det framtida systemet.

■ MEN föreslås bli uppbyggt som det nuvarande självreglerande systemet med representanter för allmänheten och mediebranschen.

■ MO/MEN ska pröva om enskilda utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada genom intrång i privatlivet.  

■ Endast om den som anser sig drabbad av en publicitetsskada ger sitt tydliga medgivande ska anmälan tas upp till prövning.

■ Möjligheten att få upprättelse och sitt fall prövat kommer precis som i dagens system att vara kostnadsfri för den enskilde.

■ Kostnaden för verksamheten finansieras helt av huvudmännen.

■ Tilltänkta huvudmän och ”ägare” av MO/MEN är Utgivarnas huvudmän, det vill säga Sveriges Tidskrifter, TU – Medier i Sverige, Sveriges Utbildningsradio (UR), Sveriges Radio (SR), Sveriges Television (SVT) och TV 4-gruppen samt Publicistklubben och Journalistförbundet.

■ Regeringen bör i samband med inrättandet av MO/MEN justera instruktionen för Granskningsnämnden för radio och tv så att nämnden inte prövar intrång i privatlivet. Den granskningen bör ske i MO/MEN.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Med MO/MEN tas ett stort steg för att stärka mediernas ställning samt markera distans till informationsspridning och opinionsbildning där etik, källkritik och ansvarstagande saknas.

Med MO/MEN tas ett stort steg för att stärka mediernas ställning samt markera distans till informationsspridning och opinionsbildning där etik, källkritik och ansvarstagande saknas.

Vårt förslag innebär att det blir enklare och tydligare för enskilda personer att veta vart de ska vända sig när de anser sig utsatta för publicitetsskada.

Tillsammans fortsätter vi nu arbetet för att i detalj utforma regler och stadgar för det nya medieetiska systemet.

Casten Almqvist, vd, TV 4

Cilla Benkö, vd, SR

Sture Bergman, vd, VK Media AB

Unn Edberg, ordförande, Sveriges Tidskrifter

Jonas Eriksson, vd, TT

Nils Funcke, vd, Utgivarna

Jeanette Gustafsdotter, vd, TU – medier i Sverige

Anna Gullberg, chefredaktör, Gefle Dagblad

Viveka Hansson, programdirektör, TV 4

Anna Hedenmo, ordförande, Publicistklubben

Jan Helin, programdirektör, SVT

Fredric Karén, publisher, Svenska Dagbladet

Anna Körnung, chefredaktör, Lokaltidningen Mitt-i Stockholm

Anne Lagercrantz, chef nyheter, SVT

Björn Löfdahl, programdirektör, SR

Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen

Marcus Melinder, chefredaktör, Norran

Kerstin Neld, vd, Sveriges Tidskrifter

Jonas Nordling, ordförande, Journalistförbundet

Robert Olsson, programchef, SVT

Cecilia Roos, tf vice vd, UR

Susanna Skarrie, publisher, Hem & Hyra

Hanna Stjärne, vd, SVT

Sofia Wadensjö Karén, ordförande, Utgivarna

 

Läs även:

Karin Näslund: Nu ökar upplagan igen – det tackar vi er läsare för!

Män, män, bara män i ST – som kvinna undrar jag om jag finns

Det är skillnad på offentligt och offentligt – ingen ska ha tillgång till privata belastningsregister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel