Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt förslag om gamla E4 – alla filerna kan bli kvar

Kritiken mot kommunens förslag till förändringar på gamla E4 genom Sundsvall har varit stark.
Nu vill majoriteten ta fram två nya förslag – där ett går ut på att låta vägen vara oförändrad.
– Det är viktigt att vi får upp alla konsekvenser och möjligheter på bordet, säger Anders Hedenius (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Läs också: Smalare körfält, färre filer och sänkt hastighet – så förändras gamla E4 genom Sundsvall

Fjärde november berättade ST om de förändringar som planeras för gamla E4 genom Sundsvall. Den principutformning som tagits fram slog fast att det bland annat blev färre filer på delar av sträckan från järnvägsstation till trafikplats Skönsberg

Förslaget har ifrågasatts av många, bland annat Motormännens riksförbund och oppositionen i Sundsvall. Det har strömmat in insändare som kritiserat de förändringar som planeras och en protestlista cirkulerar på Facebook.

Läs också: De vill stoppa planerna på gamla E4.

Nu har majoriteten ändrat sig från det förslag man tidigare sagt ja till och vill utreda frågan ytterligare, enligt ett pressmeddelande. På måndagens kommunstyrelsemöte kommer det att yrkas att det nuvarande förslaget ska kompletteras med ytterligare två förslag. Ett av dessa är ett nollalternativ vilket innebär att låta vägen se ut som den gör i dag.

– Det är glädjande att Sundsvallsborna engagerar sig så mycket i Sundsvalls utveckling. Den här diskussionen kommer säkerligen att fortsätta under året och för att vi ska få en så saklig och bra diskussion som möjligt tror jag det är viktigt att vi får upp alla konsekvenser och möjligheter på bordet, säger Anders Hedenius.

Majoriteten har även ett önskemål att Trafikverket ska öppna upp sträckan, enligt nya förslaget med färre körfält, för testkörning under en kortare tid.

– På så sätt kan vi se hur en framtida utformning av vägen fungerar i skarpt läge. Vår ambition är fortfarande att hitta en utformning av vägen som bygger ihop staden med vattnet och samtidigt ger en bra trafiksituation, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Från oppositionens sida kommer kritik.

– De svänger verkligen kappan efter vinden och lyssnar först nu på medborgarna. Trots att Anders Hedenius sagt att de inte skulle ändra sig och bara kört över oss. Majoriteten har hanterat den här frågan på ett dåligt sätt, säger Gunilla Molin (M) som är gruppledare i Stadsbyggnadsnämnden.

Oppositionen har tidigare krävt en utredning av två filer i varje körfält. Nu går man ett steg längre och säger helt nej till enfilig väg på sträckan.

– Ja, det gör vi. Vi har hört vad opinionen säger och den lyssnar vi på. Det skulle vara vansinne att skapa köbildning genom att bara ha enfilig väg, säger Gunilla Molin.

Tror du att det kommer att bli två filer på gamla E4?

– När Anders Hedenius säger som han gör så utgår jag ifrån detta. De verkar rädda att tappa röster.