Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt förslag ska stoppa fler skolsmällar: "Det får inte hända igen"

Nedskärningarna som drabbat Skvaderns gymnasieskola får skarp kritik.
Nu presenterar Moderaterna sin lösning.
– Vi vill att skolorna ska involveras i hela processen när skolpengen bestäms, säger Elin Nilsson (M).

Läs mer: Skvadern förlorar miljoner på sänkt skolpeng

Det var i veckan som vi berättade nyheten om hur besparingarna inom skolan drabbade Skvaderns gymnasieskola.

– Jag tror inte att nämnden förstod vilka konsekvenser deras beslut fick för oss. Vi tvingas spara mer än en kommunal gymnasieskola, sa rektor Jan Kibe, som förlorade två miljoner kronor i bidrag.

När den nya budgeten skulle klubbas igenom valde den politiska majoriteten att sänka skolpengen för gymnasiet.

Skvadern har svarat med en skrivelse till kommunen där de ställer krav på kommunen. Förutom höjd skolpeng så vill skolan också vara med i förberedelsearbetet när nästa års budget ska skapas.

Oppositionen är inne på samma linje.

– Vi kommer att yrka på detta vid nästa nämndsmöte. Vi vill undvika att fler skolor drabbas på det här sättet som i fallet Skvadern. Det får inte hända igen. Egentligen vill vi göra ett yrkande på att höja skolpengen för Skvadern direkt, men det kommer aldrig att hända. Så då gör vi det här yrkandet i stället, säger Elin Nilsson.

Hon riktar hård kritik mot den politiska majoriteten och Joao Pinheiro (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– De kastade fram den här budgeten på sittande möte utan att göra en konsekvensanalys över hur beslutet skulle slå. Joao tyckte att budgeten var genomarbetad. Men för skolorna blev det ett chockbesked som hade kunnat motverkas om de hade känt att de varit med i processen. Det gjorde vi under vår period då vi stod inför svåra beslut och jag hoppas att det kan bli ändring. Nu kör de bara över alla, säger Nilsson.

Oppositionen ville inte spara på gymnasieskolan.

– Nej, vi ville gå till fullmäktige och begära mer pengar. Vi tycker hela budgeten är underfinansierad och skolan borde få mer pengar att röra sig med. Vår förhoppning är att vi inte ska stå i samma situation igen om man lyssnar på vad vi har att säga, säger Elin Nilsson.