Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt hot mot mjölkbönder

För fem år sedan fanns det 80 mjölkbönder i Medelpad. I dag finns det 35. Nu oroas LRF för mjölkböndernas existens i länet om regeringen tar det utredningsförslag som ligger angående förändrade stöd.

Under tisdagskvällen var företrädare från olika lokala partier i Sundsvall inbjudna för att få ta del av förslaget. Bakgrunden är den lägre avgift som Sverige ska betala till EU. Det innebär att stödet till jordbruket kommer att minska enligt utredningsförslaget.

För jordbrukarna i Medelpad handlar det om totalt 16 miljoner årligen. Det är bland annat stöd till odling, mjölkproduktion, vallodling, startstöd till nya unga jordbrukare, utbildningsbidrag med mera.

Det är stöd som betalas ut genom det som kallas pelare två. Även pelare ett får mindre pengar, där stödet betalas ut för jordbrukets arealyta. Från LRF anser man att man borde flytta över 500 miljoner från pelare ett till pelare två.

– Då skulle stödet för produktionen finnas kvar, säger Thure Eriksson, ordförande för LRF Västernorrland.

Samtidigt så är djurlagarna hårdare i Sverige och LRF ställer frågan vilken nytta djurskyddet i Sverige gör om djuren ska leva utomlands. Sällskapet besökte Emil Bruneryds gård i Töva. En mjölkproducent som gav upp för ett år sedan. Inkomsterna räckte inte för att klara utgifterna.

Nu hoppas LRF att de lokala politikerna ska påverka sina partier i riksdagen. Nästa vecka väntas beslutet komma. Både oppositionsrådet Peder Björk (S) och kommunstyrelsens ordförande Jörgen Berglund (M) var eniga om att det är viktigt att rädda den nationella livsmedelsproduktionen.