Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt läkemedel mot sömnbesvär

Skiftarbetare, flitiga resenärer och alla som får dygnsrytmen ur slag kan snart se fram emot ett nytt piller som sätter sömnhormonerna på rätt spår.
Men som med alla nya mediciner är biverkningarna okända.

Läkemedlet, som verkar på hjärnans melatoninsystem, beskrivs som betydligt mildare än dagens sömntabletter. Det har inte heller samma kraftiga effekt på insomnandet, utan är tänkt att mer varsamt leda kroppen på rätt spår, mot en nattsömn i rätt tid och i rätt längd.

Den kommande substansen kallad tasimelteon och har gett lovande resultat i försök på cirka 450 personer som alla hade fått sin nattsömn förskjuten med fem timmar, redovisar forskare i kommande nummer av medicintidskriften The Lancet. Läkemedelsbolaget Vanda har sponsrat försöken.

När läkemedlet kommer ut på marknaden, vilket tros kunna ske inom något år, är det tänkt att användas vid tillfälliga sömnbesvär, som vid resor över flera tidszoner eller skiftarbete, och inte vid kroniska sömnrubbningar. Marknaden tros ändå kunna bli stor – i fjol reste cirka 94 miljoner amerikaner utomlands, enligt artikeln i The Lancet.

Men som med alla nya läkemedel finns sannolikt ändå biverkningar som inte har visat sig i de vetenskapliga studier som föregår ett godkännande. Om inte annat så har forskarna inte testat vad preparatet ger för effekter på funktionsförmågan i vaket tillstånd.