Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt liv och julfint i sekelskiftesgården – Susanne och Jens stortrivs i sitt första gemensamma hem

De sålde sina lägenheter och satsade allt på en gård tillsammans i Bjärme, Kovland. Julens bestyr och pyssel välkomnas av paret och gården står nu redo för julefrid.
– Det bästa som finns är att komma hem, ta på mysbyxor och Helly Hansen-tröjan och bara slappna av, säger Susanne Thors.

TV: Titta in i den mysiga ombonade gården på åsen. Inspireras av Susannes känsla för detaljer.

Granen är på plats. Julpysslet och pyntet är klart och Susanne Thors och Jens Gustafsson är redo att fira jul, men inte tillsammans.

– Vi har en årlig jultradition, varje julaftonsmorgon äter vi gröt hemma hos Jens mamma. Efter det åker jag vidare och firar jul med min släkt. Vid niotiden på kvällen möts vi här hemma och då byter vi julklappar med varandra, säger Susanne.

Årets nyinköpta ljusslinga till granen höll på att skapa kaos i Bjärme. Susanne såg fram emot en slinga utan trassel, men icke. Som en räddare i nöden kunde Jens rycka in med sitt lugn och lösa problemet.

– Jag tog hand om pyntet i stället och granen blev fin till slut, något gles och lite sned, men helt okej, säger Susanne och skrattar.

Läs även: Sandra köpte missionshuset i Kovland – nu är det inrett med julkänsla: "Jag blir förälskad i gamla hus"

De lurviga katterna Sally och Rut kommer nyfiket och möter oss. Gården från sekelskiftet är målad helt i vitt. När objektet kom ut på Hemnet för ett och ett halvt år sedan såg Susanne direkt att det var något för dem.

Budgivningen var tuff. När deras maxbud för budgeten var nådd, gav den andra parten sig och gården var deras.

En fallfärdig gammal ladugård stod tidigare nära huset. Den har i dag ersatts av ett rejält tilltaget dubbelgarage med bastu och relax. Byggnationen är fortfarande igång men Susanne ser att målet är nära. Nästa byggprojekt är en inglasad altan med en trall som sträcker sig runt huset åt väster, där de kan njuta av solnedgången.

– Jag känner mig extra ledig när jag kommer hem sedan jag flyttade ut på landet. Jag kan inte förklara det. Det är så otroligt tyst här och våra grannar är på lagom avstånd, säger Susanne.

Läs även: "Oh My!" – hon renoverar och bygger allt helt själv

Byarna Bjärme och Gårdtjärn har sedan urminnes tider legat i fejd har Susanne fått berättat för sig. Hon pekar mot grannhuset som ligger på nästa ås, på andra sidan dalen och åkrarna.

– Där bor Lars-Erik och Siv, deras gård kallas för "Gränsfallet" eftersom det ligger precis på gränsen mellan byarna. Jag är lite avundsjuk på dem eftersom de får gå på båda byarnas årliga strömmingsfest. Jag ska nog försöka bli inbjuden nästa år, säger hon med glimten i ögat.

Inredningen i huset är ljus och romantisk. Pärlspont blandas med råhyvlad träpanel. Det vita och skira möter grovt och slitet. Susanne är en sakletare och hittar deras inredning på loppisar och på Blocket. Ofta tar hon promenader rakt ut i skogen och där hittar hon hemmets små guldkorn.

De har hunnit förändrat mycket på gården sedan de flyttade in. Köket gjorde de till sitt med enkla medel. Nya handtag på lådor och skåpluckor, nytt kakel och mörkare träbänkskivor gav köket en lantlig och trivsam känsla.

De tidigare ägarna hade en förkärlek för randiga tapeter. För att slippa sprickor som lätt uppkommer när gamla hus rör sig valde de i stället att sätta upp råspånt som panel och måla den vit. Värmekällan var en högljudd pelletskamin som tog stor plats.

– Det gick knappt att vara i vardagsrummet, säger Susanne. Vi ersatte den med en vedeldad kamin. Det ångrar vi inte en sekund. Den ger en härlig värme och det är mysigt att elda.

Huset är från slutet av 1800-talet och på frågan om det spökar så nickar Susanne allvarligt.

– Jo vi har märkt av lite olika saker. Det var lite läskigt från början, jag vågade inte gå ut till logen och hämta ved själv när det var mörkt. Men jag tog mod till mig, gick ut och sa: "Nu är det vi som bor här och det får ni acceptera". Sedan dess har det varit lugnt.

Kullen utanför huset kantas av ett staket och där under finns en jordkällare. Den är fylld medpotatis, saft och sambons öl.

– Vi satte potatis i år med vår granne, och vi har själv plockat upp den. Det var jätteroligt och nu äter vi mer potatis än någonsin, säger Susanne.

Husdjur var ett måste när de flyttade ut på landet, trots att Susanne var rädd för dem i början. Nu älskar hon de lurviga fyrbenta familjemedlemmarna, och går "all in" när det gäller att göra mysigt för dem. Rut är fortfarande kattunge och är en väldigt social liten varelse.

– Men jag vet inte om det är en tjej, jag hoppas det, annars får vi byta namn, säger Susanne och skrattar.

Utsikten från den nybyggda balkongen på övervåningen är helt otrolig. Solens strålar når gården från tidig morgon till den går ner i röda nyanser sent på kvällen.

– Läget var jätteviktigt och jag har stora drömmar och stora visioner när det gäller det här huset. Men först ska garaget bli klart för det var Jens krav när vi flyttade hit, säger Susanne och ser ut över åkrarna.

Titta även in hos familjen Blusi: Funkisvillan har blivit modern – titta in hos paret på Sundsvalls solsida: "Allt var brunt"