Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt nej för Saron – nu kan hennes utbildningsdröm gå i kras

Saron Abraham för en envis kamp i hopp om att få stanna i Sverige och utbilda sig här. Nu har hon mötts av ett nytt bakslag, men vägrar ge upp. I ett brev vädjar hon till Migrationsverket att tänka om.
– De måste tänka på människan, säger hon.

Annons

Berättelsen om nu 18-åriga Saron Abraham har många kapitel vid det här laget. Som 14-åring kom hon till Sverige som ensamt flyktingbarn och fick så småningom tillåtelse att stanna i landet tills hon blev myndig.

I fjol fick hon det befarade men väntade utvisningsbeskedet från Migrationsverket som innebär att Saron så småningom måste återvända till Etiopien.

LÄS MER: Saron kom ensam – vid 18 utvisas hon

Saron har därefter ansökt om uppehållstillstånd, men nyligen kom beskedet att hon är tvungen att skaffa ett pass från den etiopiska ambassaden. Problemet är att Saron saknar giltiga id-handlingar och därför inte kan få något pass. Och för att få id-handlingar är hon tvungen att resa till Etiopien. Men dit kommer hon inte utan ett pass.

– Det är en omöjlig situation och jag hamnar i mitten. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra nu, säger hon.

Nu riskerar hennes dröm om att studera till civilingenjör på Kungliga tekniska högskolan, KTH, att gå i stöpet. För att komma in där krävs att Saron har id-handlingar och ett fullständigt personnummer.

För många är hon "Idol-Saron" efter hennes medverkan i tv-programmet. En redan påbörjad artistkarriär fick sig en rejäl skjuts i rätt riktning och Saron belönades med skivkontrakt. Hon uppträder fortfarande en del i skolan, men har lagt artisteriet på is för att kunna koncentrera sig på skolan.

LÄS MER: Saron vill slå igenom i USA

Nu tänker hon plugga hårdare än någonsin för att få upp betygen och därmed ge sig själv en chans att komma in.

– Just nu fokuserar jag bara på att läsa vidare. Och jag får ingen motivation till det om jag tänker på det här hela tiden, säger hon.

För att få Migrationsverket att tänka om gällande hennes utvisning har hon nu skickat ett brev till myndigheten där hon beskriver sin situation. Hon nämner just den omöjliga sits hon befinner sig i, och hon är även noga med att påpeka att hon varit lyckligt lottad genom alla som ställt upp för henne.

– Jag har fått så mycket hjälp och stöttning från så många och mår därför ganska bra. Men långt ifrån alla har det lika bra. Det finns många som helt är utan hjälp, och det känns så fel. Samtidigt är det jobbigt för mig att alltid fråga om hjälp. Jag vill klara mig själv.