Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt pilgrimscenter ska sätta Selånger på kartan

Selångers församling vill bygga ett pilgrimscenter i en gammal loge.
En arkitekt har presenterat en skiss på hur centret kan se ut.
– Vi vill skapa en samlingsplats för pilgrimer och samtidigt berätta en lokal historia, säger Johanna Wenner, kyrkorådets ordförande i Selångers församling.

Selånger kyrka ligger vid Sankt Olafsleden, som är en berömd pilgrimsled som rör sig från Sundsvall till Norge. Nu vill församlingen med Johanna Wenner i spetsen bygga ett pilgrim- och kulturcenter för att knyta ihop ledens början med slutet i den norska staden Trondheim – där det redan finns ett pilgrimscenter.

– Det skulle verkligen sätta Selånger på kartan. Det kommer många pilgrimer hit från utlandet och eftersom Sankt Olafsleden börjar vid vår kyrkoruin är det en bra plats att bygga ett pilgrimscenter på, säger Johanna Wenner.

Centret ska fungera som en samlingsplats för pilgrimer med information om pilgrimsleden. Men tanken är också att det ska finnas något för alla, så som utställningar, meditationsrum och till och med en teater.

– Vi vill berätta historien om pilgrimer och helgonet Sankt Olav, men också historien om Selånger som innan landhöjningen var den kuststad som blev Sundsvall.

Planen är att pilgrims- och kulturcentret ska byggas strax intill kyrkan, i församlingens loge som i dag fungerar som ett förvaringsutrymme för maskiner. Men för att det ska bli verklighet måste det byggas en ny hall för maskinerna – ett projekt som församlingen arbetat med under det senaste året.

– Vi kommer uppföra en maskinhall under nästa år och därefter tömma logen. Efter det kan vi påbörja arbetet med pilgrimscentret, säger Johanna Wenner.

Församlingen har anlitat arkitekten Birgitta Larsson, som fått i uppgift att skissa fram ett förslag på hur centret ska kunna se ut.

Och i tisdags visade arkitekten upp den första skissen för församlingen – som blev mycket nöjda med resultatet.

– Skissen var helt fantastisk! Birgitta ser så många möjligheter i logen som vi inte ens har tänkt på. Hon har tittat på hur de gamla fönstren kan användas, hur de gamla regelverken är spikade i trianglar som kan symbolisera treenigheten och hur vi kan bygga om delar av logen för att få till en läktare till teatern.

Än så länge finns det ingen prislapp på projektet. Församlingen har satsat två miljoner kronor på att bygget av en maskinhall för att kunna tömma logen. Nu ska de försöka hitta partners som kan hjälpa dem med vidare finansiering.

– Om allt går som det ska hoppas jag att vi har ett pilgrimscenter någon gång under 2016, säger Johanna Wenner.