Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt projekt ska ge fler nyanlända IT-jobb

Efterfrågan på IT-kompetens ökar i Sundsvall.
I ett nytt projekt ska man nu fokusera på att hitta nyanlända med goda IT-kunskaper.
– Det finns ett väldigt stort rekryteringsbehov, säger projektledare Lars Persson Skandevall på Bron Innovation.

Bron Innovation har blivit beviljade 309 000 kronor från Tillväxtverket för att tillsammans med Mittuniversitetet finansiera ett projekt för mångfald och jämställdhet. Projektet kommer framför allt innebära att nyanlända med bakgrund inom IT-sektorn lättare ska kunna komma i arbete.

– Det kommer att behövas 500 personer inom IT de kommande fem åren i Sundsvall. Behovet av hög IT-kompetens i dag är större jämfört med för ett år sedan, säger Lars Persson Skandevall, vd på Bron Innovation.

Många nyanlända kan ha fina utbildningar i sina hemländer och vara väldigt kompetenta, men inte få utlopp för det i Sverige.

– Det behövs främst IT-arkitekter och utvecklare. Störst efterfrågan är det på personer som har tre års arbetslivserfarenhet och uppåt. Om man har sju år och uppåt, så är man väldigt attraktiv på arbetsmarknaden. Vi behöver fylla på med kompetent folk och se till att folk får komma i jobb. Det kan vi göra genom att erbjuda praktik på företag, säger Lars Persson Skandevall.

Projektet kommer att starta vid årsskiftet och är en studie som ska vara klar i slutet av oktober. Under den tiden ska Bron Innovation, Sundsvalls kommun, Arbetsförmedlingen och Business Sweden Export arbeta tillsammans i seminarier och workshops för att komma fram till lösningar på hur man kan sätta nyanlända i arbete.

– Vi ska jobba tillsammans med en mängd företag på arbetsmarknaden. Vi kommer att ha en tät dialog med företagen om vilka hinder som ska övervinnas. Vi ska se på hur nyanlända ska få praktikplatser, vilket stöd som behövs för att kunna ta emot nyanlända och vilka hinder som vi behöver övervinna, säger Lars Persson Skandevall.

Bland företagen finns även ett intresse för export och hur de kan jobba med det.

– Många företag som vill exportera vill hitta personer med kontakter och kunskaper om olika regioner i världen, säger han.

Hur ska ni hitta de här människorna?

– Vi kommer att gå via Arbetsförmedlingen, Sundsvalls kommun och Internationella föreningen. Det är oftast där som det finns kontakt med personerna. Sedan får vi hitta ett system för hur de kan göra med praktik.

Han hoppas kunna sjösätta idén på riktigt 2017 och faktiskt kunna sätta folk i jobb.

– Vår målbild är att sätta 20 personer i arbete år 2017. Men vi vet inte i dag vilka individer och vilken kompetens som faktiskt finns i regionen, säger Lars Persson Skandevall.