Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt rekordår för Emhart Glass

Ett rekordår!
Det kan en av Sundsvalls största industrier, Emhart Glass, notera när man summerar 2008.
Vi har byggt 48 maskiner i år, och det är tio fler än förra året, som ju också var ett rekordår, säger en mycket nöjd Bertil Bjugård, vd för Emhart.

Företaget har de senaste två åren utökat arbetsstyrkan i Sundsvall med ett 50-tal personer och har i dag 300 anställda. Dessutom har Emhart en anläggning i Örebro med 140 anställda.

I fjol sprängde Emhart Sweden för första gången miljardvallen vad gäller omsättning – och det med bred marginal. I år blir omsättningen ännu lite högre.

Vi har haft två helt exceptionella år, konstaterar Bertil Bjugård.

Eftersom allt tillverkning går på export så spelar valutakursen stor roll. Och under hösten har Emhart Sweden gynnats av kronans fall. Inför 2008 hade företaget budgeterat för att euron skulle kosta 9:21 kronor, men i dagsläget ligger kursen runt 10:50 kronor.

För oss betyder det sänkta kostnader med 13 procent, gentemot konkurrenterna i Italien och Tyskland, säger Bertil Bjugård och tillägger:

Men det är svårt att veta hur kronans kurs utvecklas nästa år gentemot euron. Vi har ännu inte fastställt i vår budget var vi tror att den hamnar.

På den ljusblå himlen finns dock orosmoln. Därför har Emhart Sverige budgeterat för en lägre produktion nästa år.

Vi tror att marknaden viker något. Vi har i höst fått en avbeställning och någon order uppskjuten från beställare i Ryssland och övriga Europa. Där märker vi en tydlig nedgång, berättar Bertil Bjugård.

Europa är dessutom bolagets största marknad, följt av Asien.

Men så sent som i förra veckan tog Emhart hem en ny order och som läget är nu har man jobb fram till april månad – en orderstock många företag skulle vara väldigt nöjda med.

För oss är den lite kortare än tidigare. Man kan väl säga att vi nu går från två kanonår till en mer normal verksamhet, konstaterar Bertil Bjugård.

I januari ska Emhart göra en avstämning för att se hur stor nedgången tycks bli och om det i så fall kan påverka personalstyrkan.