Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt tufft sparpaket drabbar skolan: "Hittar ingen annan lösning"

Förslaget är att barn- och utbildningsförvaltningen ska spara 65 miljoner kronor 2016.
Den stora delen handlar om att skolpengen inte höjs trots ett ökat elevantal.
– Vi hittar ingen annan lösning, säger Lars Karlstrand, tillförordnad skoldirektör.

Annons

Läs också: Nu införs vikarestopp i skolan.

I september valde barn- och utbildningsnämnden att besluta om ett vikariestopp, köpstopp och anställningstopp för att vända det stora underskottet.

Nu är det dags för ett nytt sparpaket.

I budgetarbetet för 2016 föreslår nu tjänstemännen i förvaltningen att 65 miljoner ska sparas kommande år för att få budgeten i balans.

– Det är politikerna som fattar beslut och de prioriterar kanske det annorlunda än oss, säger Lars Karlstrand.

Kan du se någon annan lösning än den ni kommit fram till?

– Nej, i så fall hade vi gjort det på ett annat sätt.

Den stora delen handlar om att skolpengen inte kommer att höjas och i förslaget ligger 2015 års nivå (innan löneökningar) kvar trots att elevantalet beräknas vara större 2016. Skolpengen skulle ha ökat med 47 miljoner kronor till följd av detta, men i budgetförslaget ligger den kvar med en uppräkning av löneökningar till 2016. Någon kompensation för löneökningar ges inte.

– Vi har en rad kostnadsökningar som vi fått ta hänsyn till. Lokalkostnaderna ökar med omkring tio miljoner, den nya skolledarorganisationen med lika mycket och det handlar om minskade stadsbidrag på tio miljoner, säger Karlstrand.

Skolpengen ska täcka alla kostnader en skola har i form av undervisning, läromedel, utrustning, elevvård och måltider. Att Sundsvalls kommun inte kan höja den när elevantalet ökar hör inte till vanligheterna.

– Nej, det gör det inte. Vi höjde i fjol, men som vi ser det så finns det inte utrymme i år och då tvingas vi göra så här, säger Karlstrand.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och inte minst skolledarna är kritiska.

– De har reagerat och tycker inte att det är ett bra förslag. Vi har gjort en risk- och konsekvensanalys med centrala fackliga företrädare tillsammans där de fått berätta hur de ser på det, säger Karlstrand.

Skolledarna tar upp följande i sin konsekvensbeskrivning som bifogats i förslaget:

Förskolan: "Förskolecheferna säger att de inte kommer att kunna garantera barnens säkerhet, stress och sjukskrivning bland personal och ett ökat antal barn per personal".

Grundskolan: "Besparingarna kommer att öka arbetsbelastningen och stress hos personalen. Utifrån detta är det svårt att se hur Sundsvall ska kunna bli Sveriges bästa skola 2021 när verksamheterna tvingas spara".

Gymnasiet: "Betyder att inriktningar på program försvinner, uppsägning av befintlig personal och mindre antal personal på de program som gymnasiet fortsätter erbjuda medför att det blir svårt att garantera elevernas undervisningstid".

Att förskolechefer säger att de inte kan garantera barnens säkerhet låter allvarligt?

– Det är vad de sagt i samband med budgetarbetet. Skulle den här budgeten gå igenom och de fortfarande känner så är det allvarligare.

Förutom skolpengen föreslås 15 miljoner sparas på centrala verksamheter, två miljoner på skolkontoret och 13 på centrum för skolutveckling.

På onsdag avgörs frågan på barn- och utbildningsnämndens möte.