Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt utspel från Ocean Galas ägare: "Vi stämmer Härnösand på 250 miljoner"

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Nu kommer nästa utspel från asylbåten Ocean Galas ägare Kjell Tandberg. En stämningsansökan på 250 miljoner mot Härnösand formuleras just nu av bolagets advokater. "Det är den summan det kostar oss att ligga overksam i hamn till april, säger Kjell Tandberg".

De tvära juridiska kasten med asylfartyget Ocean Gala i Utansjö hamn bara fortsätter.

Länsstyrelsen har knappt hunnit lämnat över ett beslut om avhysning till Kronofogdemyndigheten innan Kjell Tandberg på ägarbolaget Floating accommondation hotar med att dra Härnösands kommun inför domstol.

Orsaken, enligt Tandberg, är att Härnösand på kommunalrådet Fred Nilssons initiativ bedrivit ett olagligt och hemligt samarbete med statliga myndigheter i syfte att stoppa Ocean Galas avtal med Migrationsverket.

Läs också: Asylbåtens hamn i okänd rättstvist – ägaren kan förlora fastigheten

Kjell Tandberg anser att det rör sig om förtal, bedrägligt beteende samt tjänstefel.

– Min bestämda uppfattning är att det här handlar om en samlad aktivitet från olika myndigheter för att sabotera vårt gällande avtal. Och allt startade med Fred Nilssons arbete i det fördolda, säger Kjell Tandberg.

Enligt Tandberg är det högst märkligt att kommunalrådet Fred Nilsson kan få ett löfte från justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att Ocean Gala inte ska få lägga till i Härnösands hamn.

– Det är helt orimligt att ge löften om något som går tvärt emot det som staten beställt i ett avtal med oss. Att sedan kommunen saboterar vårt avtal med aministrativa förseningar med bygglov gör dem ersättningsskyldiga i mina ögon.

Läs också: Ocean Gala tvingas lämna hamnen efter dom – ägaren: "Vi ligger kvar i Utansjö"

Kommunalrådet Fred Nilsson (S) kommenterar Tandbergs senaste utspel:

– Jag är inte det minsta orolig, men då frågan kan bli föremål för en rättsprocess avstår jag vidare kommentarer.

Länsrådet Sten-Olof Altin hoppas nu att avhysningsbeskedet ska få Ocean Gala att lämna hamnen i Utansjö.

– Vårt rättssytem bygger på att man följer de beslut som tas, men jag har förståelse om Ocean Gala behöver ett par veckor för att kunna hitta och anlöpa en ny hamn.

Tandberg viftar undan avhysningshotet från Kronofogdemyndigheten och påtalar att det bara är Transportstyrelsen som har rätt att avhysa fartyget.

– Om vi, mot förmodan, skulle lämna Utansjö så lägger vi till vid Djuphamnen i Härnösand. Det är ju en allmän hamn, säger Kjell Tandberg

Kommunalrådet Fred Nilsson har svårt att se att asylfartyget Ocean Gala kan lägga till vid Djuphamnen i Härnösand.

– Lägger ett sådant stort passagerarfartyg pemanent till i hamnen så handlar det ju om etablering av ett bostadsområde och sen när blev vi förbjuda att ha en åsikt om det.

Läs också: Hemliga ombud i kontakt med Ocean Gala – ägaren: "Det blir dubbelt så dyrt om det går till domstol"