Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nytt wifi på Norrporten Arena ska ge större och yngre GIF-publik

Real Madrid har det. Manchester City har det. Snart kan även GIF Sundsvall ha den senaste arenatekniken med wifi-uppkoppling för alla åskådare. Den gör det bland annat möjligt att se highlights och intervjuer i mobilen – och beställa korv till sin plats.

Annons

I fjol inledde Svensk Elitfotboll och Telia en gemensam tekniksatsning för Allsvenskan och Superettan som går ut på att förse alla arenor med wifi, med kapacitet för upp till 60 000 användare samtidigt.

Först ut i Sverige var Malmö FF:s hemmaarena Swedbank Stadion, och därefter har fler fått tekniken. Norrporten Arena hör till de resterande arenor som ska anslutas innan slutet av 2017.

– Tillsammans med kommunen jobbar vi för högtryck och tar just nu in offerter på genomförandet. Det ska dras fiberkabel och sättas upp accesspunkter på flera ställen. Tanken är att allt ska vara klart och intrimmat till efter EM-uppehållet. Vi kan inte säga nej till det här, det är framtiden, säger Johan Nikula, ordförande i GIF Sundsvall.

Tekniken finns i dag på några av storklubbarnas arenor, som Real Madrids Santiago Bernabéu och Manchester Citys Etihad Stadium. Den gör det möjligt för samtliga åskådare på arenan att bland annat ta del av highlights och intervjuer från allsvenska matcher. Enligt Johan Nikula ska det även gå att lägga beställningar i kiosken.

– På sikt ska det gå att få sitt kaffe och sin korv levererad till platsen. Fördelen med att se fotboll i tv-soffan har ju varit att man kan se repriser ur alla möjliga vinklar och att det aldrig är mer än fem meter till kaffekokaren. Snart kan man få det på arenan, säger Johan Nikula, som också ser att det kan bli en annan åldersstruktur på läktarna.

– Ungdomar i dag ägnar sällan 90 minuter åt en och samma aktivitet, så nu får de möjlighet att göra andra saker samtidigt. Jag tror inte bara att det här kan innebära en publikökning, utan även en föryngring.

Läs också: Intresset större än på länge – GIF Sundsvall går mot rekordförsäljning

Avtalet mellan SEF och Telia sträcker sig över sju år och affären är värd mellan 130 och 150 miljoner kronor. Men för GIF Sundsvall ska det inte bli någon dyr historia.

– SEF leasar den riktigt dyra utrustningen, och eftersom kommunen äger arenan tar de investeringen. Sedan betalar vi den via hyran, säger Nikula.

■■ ■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om GIF Sundsvall, Timrå IK eller Sundsvall Hockey. Ladda ner ST:s nya app till Iphone eller Android.