Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ö-viks sjukhus ville inte ta emot födande kvinna – hänvisade ambulans till Sundsvall

Enligt en avvikelserapport hänvisades en kvinna i förlossningsarbete till sjukhuset i Sundsvall – en resa på två timmar som skulle ha inneburit "stor ökad risk" om komplikationer uppstod.
Kvinnan bodde tre minuters bilfärd från sjukhuset i Örnsköldsvik.

För Pluskunder: Ovanligt att födande kvinnor i Ö-vik hänvisas till Sundsvall: "En enskild händelse"

Hög arbetsbelastning uppgavs vara skälet till att förlossningen i Örnsköldsvik inte ville ta emot ambulansen med kvinnan som höll på att föda.

När ambulanspersonal plockade upp kvinnan i Örnsköldsvik fick de besked att köra till Sundsvall i stället. Ambulanspersonalen dubbelkollade med förlossningen i Örnsköldsvik och fick besked att de hade fullt upp.

Efter upprepad argumentation från ambulanspersonalen tog Örnsköldsvik ändå emot kvinnan, enligt en avvikelserapport.

Enligt avvikelserapporten från Landstinget Västernorrland ska närmaste sjukhus ta emot pågående förlossningar. Att köra upp till två timmar till Sundsvall i stället för de tre minuterna till akuten i Örnsköldsvik skulle ha inneburit en "stor ökad risk" om komplikationer uppstod, skriver rapportören.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrevs det att ambulanspersonalen dubbelkollade med akuten. Korrekt enhet som kontaktades var förlossningen.

FLER NYHETER:

Deltagare i Allt för Sverige letar släktingar i Medelpad

För Plus-kunder: Någon har kapat deras konton – nu vill Kronofogden ta Sundsvallsfamiljens hus

Åke och Helena lämnades med miljonskulder – så skyddar du dig mot bedragare

För Plus-kunder: Här är planen som ska återuppliva fälttävlan i distriktet: "Nyckeln är att få i gång flera banor"