Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oacceptabelt med kränkning i skolan – "finns inte bra rutiner överallt"

Trots anmälan till barn- och utbildningsnämnden och Skolinspektionen var ordförande för nämnden ovetande om ärendet.
Anmälan till nämnden hade besvarats direkt av skolområdeschefen.

João Pinheiro reagerade direkt på uppgifterna om att läraren lagt flickan över sitt knä för att daska henne på rumpan.

– Det är olämpligt att använda sig av aga eller något som kränker en elevs integritet. All typ av kränkande behandling är oacceptabel.

Att pojken och andra elever känner sig kränkta är något som inte ska förekomma i skolans värld.

– Vi prioriterar väldigt högt att få en nolltolerans mot kränkningar, men det finns inte bra rutiner överallt.

Pojken har varit hemma från skolan i omgångar efter det som har hänt. Mamman påpekade att läraren stöttats av rektorn men ingen från skolan har stöttat hennes son.

– Det är inte bra, det har brustit i ledarskap på flera nivåer, konstaterade Pinheiro.

Finns det ingen opartisk som kan hjälpa till? undrade mamman.

– En rektor är inte där för att skydda lärare mot elever. Rektor är ansvarig för att lärare klarar av arbetet på ett bra sätt. Man kan inte bara stänga dörren till ett klassrum och göra vad man vill.

Rektorns sätt att skuldbelägga de flickor som har berättat om hur läraren agerat kom också upp vid mötet. Bland annat säger rektorn på en ljudupptagning: "Ni säger att det är sexuella trakasserier men det är det inte". Rektorn frågar om de inte är kära i läraren, en man som är tre gånger så gammal som vad flickorna är.

Att rektorn pratade illa om elever som inte var närvarande menar João Pinheiro är oacceptabelt.

– Vi har problem på vissa håll i skolan, noterade han.

Både mamman och pojken ifrågasatte att inte föräldrar informerats om det som hänt och att skolområdeschefen inte tyckte att det behövdes något föräldramöte, och João Pinheiro höll med om att information ska ges och möten hållas.

Det enda som skolan kommunicerat är att det ska bli strängare kontroll på hur mobiltelefoner används. Detta trots att pojken hade lov att använda mobilen eftersom det pågick ett temaarbete.

Även om många frågetecken återstod tyckte pojken att det varit givande.

– Jag tyckte det var ett bra möte. Jag är nöjd med att han lyssnade på vad vi sa. Jag tror det kommer att bli mycket bättre och det känns lite bättre att gå tillbaka till skolan,

Det kommer att ordnas ett möte på skolan där João Pinheiro lovat att närvara.

– Eleverna ska känna sig trygga annars så har vi misslyckats, sa Pinheiro efter mötet.

Parallellt med Skolinspektionens utredning arbetar förvaltningen sedan en tid tillbaka med en egen internutredning för att undersöka fallet i sin helhet.