Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obama och bilindustrin

Förhoppningarna är stora på USA:s tillträdande president Barack Obama. Inte minst utanför USA. Efter åtta år med George W Bush vid makten hoppas nu miljöorganisationer att USA äntligen skall engagera sig i klimathotet. Tyvärr lär förväntningarna vara överdrivna. Att den kommande presidenten i tider av ekonomisk kris och när kongressen nyligen beslutat om stöd i mångmiljardklassen till bilindustrin, skulle våga föra fram krav på högre bensinskatt är helt enkelt osannolikt.

Det man kan hoppas på är att amerikanska politiker, just för att de går in med stödpengar, vågar ställa krav på biltillverkarna att ta fram mer bränslesnåla modeller, fortsätta arbetet med hybrid- och elbilar. Det kommer nämligen bli svårt för USA att vända utvecklingen om man envisas med att fortsätta att köra stora, tunga och bensinslukande monsterbilar.