Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öberg: – Månprinsen kommer inte att starta i Sverige

Här är nyheten som skakar om Travsverige.
Stjärnhästen Månprisen A.M. kommer inte att starta på svenska banor.
– Det blir konsekvensen efter det som här hänt, säger AnnaMaria Öberg som också berättar om hoten, mammans tårar och hur ångerfull hon är efter travskandalen på Dannero.

Annons

Kallblodsstjärnan Månprinsen A.M. från Grubbe i Ångermanland är en av de viktigaste reklamhästarna för svensk travsport. Nu försvinner han alltså från de svenska travbanorna.

Anledningen är att hans ägare AnnaMaria Öberg stängdes av i nio månader och 9 dagar efter travskandalen på Dannero. Hon klev då in på banan då hennes sambo Gunnar Melander ramlat ur sulkyn efter en olycka. Hon gav sig på amatörkusken Thomas Andermyr som var den som orsakade olyckan.

– Det är det mest korkade som jag någonsin har gjort. Jag gjorde bort mig totalt både där och dagarna efter, säger AnnaMaria Öberg och skakar på huvudet.

Du menar att du borde ha bett om ursäkt direkt?

– Självklart skulle jag ha gjort det. Alla har väl gjort dumma saker och det ska man be om ursäkt för. Men jag var i chock och visste inte riktigt hur jag skulle hantera situationen.

Sedan började drevet mot AnnaMaria Öberg.

– Det var väl först när min mamma ringde och grät och frågade om jag läst vad som skrivits om mig som jag började förstå. Jag valde då att inte läsa sociala medier. Jag är ju rätt hårdhudad, men det är klart även jag kan bli ledsen, säger Öberg.

Men det räckte inte att avskärma sig från drevet. I stället började hoten i hennes telefon.

– De anonyma samtalen var nog det jobbigaste under den här tiden. Någon ringde och sa "det här ska du få betala för!" Då slutade jag helt att svara i telefonen, berättar Öberg.

Även om hon fortfarande har en polisanmälan emot sig så har hon bestämt att bara blicka framåt och att lägga den här dagen bakom sig.

– Alla kan göra bort sig utan att man ska behöva prata om det hela tiden. Det här är det sista jag säger när det gäller den här händelsen. Nu sätter jag punkt. Det jag dock gärna vill göra är att tacka alla som hört av sig och stöttat mig. Inte för det jag gjorde utan för det jag blev utsatt för efteråt. Jag har till och med fått blommor med bud från anonyma som vill visa medmänsklighet. Det kändes skönt mitt i allt det här, säger AnnaMaria Öberg bestämt.

Nästa gång hon får beträda en svensk travbana är 1 juli. Innan dess kommer vi inte heller att få se hennes stjärna Månprinsen A.M. heller.

– Det är ju en konsekvens efter det som har hänt. Han kommer bara att starta Norge. Gunnar har planerat tre lopp med honom på Bjerke. Bland annat Jacob Meyers Memorial. Det är ett lopp som jag drömt om att få vinna. Det är helt och hållet Gunnar som bestämmer matchningen och Månprinsen har ju också två delägare till som är med på upplägget, säger Öberg.

Men om ni vill straffa svensk travsport så straffar ni ju också oss som älskar att de Månprinsen A.M tävla?

– Det här handlar inte om något straff. Vi är ett team som åker runt och tävlar. Det är viktigt för honom att ha med mig, Gunnar och resesällskapet Nordmåne A.M. Det här är ingen sak som ska generera pengar. Det är en speciell häst och en stjärna som har krav och då måste vi uppfylla dem. Jag förstår att många blir ledsna som inte får se honom tävla i Sverige, men vi gör det här för hästens skull, säger Öberg.

Men ni kanske ändrar er till Elitkampen på Solvalla?

– Nej, det här beslutet står fast. Före 1 juli så kan han inte tävla i Sverige.

I en intervju innan Elitkampen i år sa du att han inte gillar att resa. Hur går det ihop med att han bara ska starta i Oslo?

– Vi har tränat mycket den senaste tiden. Vi har åkt runt till vänner och bekanta med honom och har låtit honom sova över. De första gångerna vi testade så la han sig inte på hela natten och tyckte inte att det var kul. Men de sista gångerna har det inte varit några problem oh han har varit glad och pigg. Vissa tränar intervaller medan vi tränar på övernattning (skratt).

Månprinsen A.M. har inte startat efter händelsen på Dannero, men skulle ha startat på Bergsåker i Paul Oscarssons Minne 25 september. Han ströks dock samma dag.

– Johan Lindberg ville inte att jag skulle få åka med Månprisen till Bergsåker så då åkte vi inte, säger Öberg.

I stället åkte Gunnar Melander ensam till Bergsåker med 3-årige Perle Odin. Efter målgång föll hästen till marken och avled.

– Jag har aldrig blivit så tom tidigare. Jag såg ingen nutid och jag såg ingen framtid. Jag kände mig väldigt pressad efter allt som hade hänt och så hände det där. Jag minns vad rädd jag var att någon hade gett hästen något och det var dödsorsaken. Men man hittade aldrig den riktiga dödsorsaken, berättar Gunnar Melander.

Trots ett fantastiskt år så grusades mycket av glädjen i det som hände på Dannero och på Bergsåker.

– Men visst måste man glädjas när man har en sådan här häst. Han betyder så mycket för mig. Men när det gäller travet så kan jag lika gärna sluta med det. Där finner jag ingen glädje i. Men Gunnar vill ju fortsätta ett tag till, säger AnnaMaria och skrattar.

– Det går ju inte att sluta nu när vi har en sådan stjärna i stallet. Sedan har jag faktiskt en fin 1-åring som ger mig mycket glädje och som jag tror kan bli riktigt bra. Några år till ska vi nog hålla på, säger Gunnar Melander.

Läs mer: Beskedet om Öbergs straff: domen står fast

Skandal på Dannero: "Hon tog strypgrepp på mig"

Se olyckan som låg bakom skandalscenerna på Dannero