Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Obligatorisk karriärkunskap ökar ungdomars förutsättningar navigera på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden och matchningen mellan arbetsgivare och arbetssökande har de senaste åren genomgått ett omfattande paradigmskifte. Att söka jobb handlar inte längre om att svara på platsannonser och enbart svara på arbetsgivares efterlysningar och initiativ. Karriärkunskap som ett obligatoriskt inslag i undervisningen redan i grundskolan är därför en absolut nödvändighet om vi vill rusta våra ungdomar med de färdigheter som krävs för att navigera på framtidens arbetsmarknad.

Numera sker de flesta rekryteringar via sociala medier, informella nätverk, rekryteringsföretag och en uppsjö av andra kanaler som den jobbsökande individen själv får orientera och navigera sig i.

Att söka jobb har gått från en relativt okomplicerad och standardiserad process till en relativt komplex aktivitet som kräver en viss kompetens kring hur arbetsmarknaden fungerar och hur man som individ kan identifiera presumtiva arbetsgivare, tydliggöra sina egna talanger och meriter och, inte minst, marknadsföra dessa gentemot arbetsgivare.

Det här kan låta som en självklar kompetens, men vår mångåriga erfarenhet av att coacha och utbilda människor i jobbsökandets konst vittnar om att kunskaper kring hur man hittar ett jobb och navigerar på arbetsmarknaden är långt ifrån självklara. Vi har sett hundratals exempel på välutbildade och drivna individer vars ansökningar riskerar att hamna i papperskorgen eftersom de inte behärskar konsten att söka jobb på ett adekvat sätt. Individer som saknar de färdigheter som i dag krävs för att ta sig fram på arbetsmarknaden riskerar att halka efter, inte få utlopp för sina färdigheter och talanger och i förlängningen hamna i utanförskap. För att undvika klyftor och orättvisor mellan ungdomar förespråkar vi obligatorisk karriärkunskap redan i grundskolan.

Karriärkunskap behöver inte nödvändigtvis vara ett eget skolämne, det kan med fördel integreras i den befintliga undervisningen. Däremot är det av största vikt att samtliga elever i den svenska grund- och gymnasieskolan får en möjlighet att ta till sig de färdigheter som krävs för att söka jobb och nå framgång på framtidens arbetsmarknad.

Jobbsökarkunskap är på många sätt det allra viktigaste ämnet i det svenska skolsystemet. I slutänden spelar det ingen roll om du går ut gymnasiet med högsta betyg i alla ämnen om du saknar förmåga att kommunicera det till en arbetsgivare och känner till hur vägen till ett jobb ser ut.

Den relativt höga arbetslöshet som i dag råder i Sverige kan, åtminstone delvis, förebyggas genom att öka ungdomars kompetens och tillhandahålla de verktyg som krävs för att söka jobb, nu och i framtiden. Om vi inte tar behovet på allvar riskerar såväl samhället som arbetsgivarna och individen bli förlorare. Samhället förlorar skatteintäkter när människor går arbetslösa helt i onödan. Arbetsgivare lider av kompetensbrist och upplever det som svårt och ibland nästintill omöjligt att hitta de individer med den kompetensprofil man söker och individer får inte utlopp för sina talanger eller nytta av de meriter och den kompetens man hunnit skaffa sig.

Obligatorisk karriärkunskap i skolan är en i sammanhanget liten men mycket lönsam investering eftersom det i slutänden leder till ungdomar som får jobb, försörjer sig själva och kan bygga upp ett eget liv med allt vad det innebär. En förutsättning för att karriärkunskap ska bli ett obligatoriskt ämne i skolan är, utöver politisk vilja och förståelse för hur viktigt ämnet faktiskt är, välutbildade lärare som är uppdaterade i och har förståelse för vad som krävs av individen för att konkurrera på framtidens arbetsmarknad.

Karriärkunskap ökar ungdomars förmåga att hitta rätt från början, att identifiera vad de vill arbeta med och att inte begränsa sig till att följa en utstakad väg eller enbart söka heltidsjobb. Framtidens arbetsmarknad erbjuder många fler möjligheter än så. Att kombinera flera olika arbeten och karriärer, starta eget företag och att på olika sätt skapa sin egen drömkarriär är bara några av de alternativ som står till buds.

En konsekvens av ungdomars bristande jobbsökarkunskaper är att många föräldrar söker jobb för sina barns räkning långt efter att de blivit myndiga. Föräldrar curlar sina barn på alla plan, även när de ska ta steget ut i vuxenvärlden och söka sina första jobb. Vi ser det som en negativ utveckling som hämmar ungdomars självständighet och underminerar deras egen kompetens och förmåga.

Den obligatoriska karriärkunskapen ska lära ungdomar att identifiera sina egna talanger och kompetenser, formulera dessa i en ansökan och ett CV, identifiera potentiella arbetsgivare och, inte minst förmågan att marknadsföra sig mot dessa.

Linus Zackrisson, karriärrådgivare, MinKarriär

Nina Jansdotter, karriärcoach, Megasocial

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel