Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ocean Gala blir riksdagsfråga – Lena Asplund (M) riktar kritik mot Migrationsverket

Lena Asplund (M) kritiserar Migrationsverket för agerandet kring fartyget Ocean Gala. Nu kräver hon besked i riksdagen från justitieminister Morgan Johansson (S).

Asylfartyget Ocean Gala är en soppa med allt fler kockar.

Näst i tur står justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som ställs till svars i en riksdagsfråga från Lena Asplund (M), riksdagsledamot från Sollefteå.

Läs också: Ocean Gala: Polisen inleder förundersökning om brott mot sjölagen

– Det är olämpligt att Migrationsverket genomför en sådan här upphandling, som både är mycket kostsam och får stora effekter på samhället, utan att först förankra beslutet med de kommuner som berörs.

Läs också: Ocean Gala kan flyttas till Vivstavarv – Timrås kommunalråd rasar

– Ett asylboende med nära 1800 platser och som kan komma att kosta upp till 290 miljoner kronor per år måste man planera på ett mycket mer seriöst sätt än så här. Att man inte heller har försäkrat sig om att ha alla tillstånd i ordning när kontraktet skrivs gör det än mer anmärkningsvärt, uppger Lena Asplund.

Ytterst menar hon att regeringen måste ge direktiv till Migrationsverket att mycket tidigare än i dag inleda en dialog med kommuner där man planerar att anlägga flyktingboenden.

Se tv-inslag: Landshövdingen ingriper: "Jag ser ingen möjlighet att det här fartyget ska bli asylförläggning"

– Även om Ocean Gala inte kommer att användas i den utsträckning som myndigheten först planerade så riskerar skattebetalarna att få stå för en nota på upp till 800 000 kronor om dagen samtidigt som Härnösands kommun måste ta ansvar för ett boende som de själva inte har planerat för. Båda delarna är helt oacceptabla, tycker Lena Asplund.

Morgan Johansson (S) har att besvara frågan i riksdagen senast 29 juni.