Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ocean Gala lämnar Utansjö när isen läggs i Ångermanälven

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Under torsdagen var det exakt fyra månader sedan Ocean Gala anlände till hamnen i Utansjö.
– Fartyget kommer att ligga kvar till dess isen börja lägga sig i älven. Men det slutliga beslutet fattas av rederiet, säger Kjell Tandberg.

Kjell Tandberg företräder Floating Accommodations Sweden AB som hyrt in Ocean Gala.

Ombord på fartyget finns en besättning på 50 personer. De fördriver dagarna med rutinmässiga arbetsuppgifter och brukar ibland promenera till Utansjögården för att ringa hem till sina familjer.

Det är tidig morgon när vi når Kjell Tandberg på telefon i Florida där han bor. Han har spelat ett högt spel och följer händelseutvecklingen noggrant i Sverige.

– Vi var de som först drabbades av Migrationsverkets nya strategi och nu är det Bert Karlssons tur att drabbas, säger han.

Erik Sjölander, boende i Utansjö, var på plats när Ocean Gala anlände i juni.

Vi träffar honom igen utanför entrégrindarna till hamnen. För fyra månader sedan bevakades entren av vakter. Nu är det ödligt tomt, ingen person finns i vaktlokalen.

– Vi funderade mycket på hur det skulle gå med så många som nästan 2000 flyktingar. Det hade blivit för mycket för lilla Utansjö som redan har ett flyktingboende, säger Erik Sjölander.

Några problem med besättningen har det inte varit, enligt Erik Sjölander.

– Vi hejar på dem. Men de är så försynta och brukar sitta utanför Utansjögården där de kan ringa till sina anhöriga. Någon närmare kontakt har jag inte haft.

– Men det märks att det är tråkigt för dem. Det kan inte vara så roligt att vistas så länge ombord på båten, säger Erik Sjölander.

Läs också: Lexbase-boss anlitas i tvisten mot Ocean Gala – ägaren ifrågasätter: "Jag saknar ord"

Två fartyg ska angöra Utansjö hamn om några dagar, ett av dem ska lossa vägsalt.

– Lotsen har lämnat beskedet att vi kan ligga kvar på samma plats, säger Kjell Tandberg.

Hur upplever personalen situationen ombord på fartyget?

– Naturligtvis är det tråkigt för dem. Vi har haft personal på plats som var speciellt tränade för uppgiften, bland annat i arabiska språket. Alla krav var uppfyllda som Migrationsverket ställt på oss, säger Kjell Tandberg.

Läs också: Politiker i Skottland ger sig in i asylaffären med Ocean Gala

Ocean Gala är inte isklassad vilket innebär att det inte får trafikera när isen har lagt sig.

– Det är rederiet som bestämmer när fartyget ska lämna hamnen, säger Kjell Tandberg.

Det kan bli till en isfri hamn längre söderut.

Vad har hänt i turerna kring asylfartyget Ocean Gala?

• 5 februari 2016 meddelas att landets största asylboende med plats för 1800 personer är på väg till Härnösand – ett asylboende ombord på en båt.

• Politikerna i Härnösands kommun ville stoppa etableringen – som skulle kosta Migrationsverket 800 000 kronor om dagen.

• Den 12 juni stod det klart att fartyget hade lämnat hamnen i Kiel och var på väg till Ångermanland.

• En dag senare lägger Ocean Gala till vid Utansjö hamn. Samtidigt har polisen inlett en förundersökning rörande brott mot sjölagen.

• 20 juni uppdagades att företaget bakom fartyget saknar F-skattesedel. Tre dagar senare polisanmälde länsstyrelsen ägaren av Utansjö hamn för misstänkt miljöbrott.

• En av delägarna bakom företaget berättade 3 juli att företaget var redo att ta betalt av Migrationsverket – trots att fartyget fortfarande stod tomt.

• Den 6 juli fattade Migrationsverket beslut om att stoppa asylbåten. Anledningen var att länsstyrelsen gjort bedömningen att hamnägaren saknade tillstånd att ta emot fartyget.

• I början av augusti kom beskedet att Ocean Gala måste lämna hamnen i Utansjö. Det sedan Mark- och miljödomstolen gett länsstyrelsen rätt.

• I mitten av augusti visade det sig att företaget Floating accommodations, som står bakom fartyget, hamnat hos Kronofogden. Kjell Tandberg på företaget berättade att fartyget låg ute till försäljning.

• I början av september stod det klart att bolaget bakom Ocean Gala skickat sin tredje faktura till Migrationsverket. Totalt ska fakturorna uppgå till 81 miljoner kronor.

• Den 23 september skickade Floating accommodations in en stämningsansökan till Norrköpings tingsrätt, där de kräver Migrationsverket på 250 miljoner kronor.

• 13 oktober. Fyra månader har gått. Ocean Gala ligger kvar i hamnen med besättningen som består av 50 personer. Kjell Tandberg berättar att fartyget kommer att flyttas när det blir is i Ångermanälven.