Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ocean Gala stämmer Migrationsverket på 280 miljoner om inte avtalet fullföljs

Allt talar för att det blir en tvist mellan Migrationsverket och leverantören Floating Accommodation Sweden AB. "Vi accepterar inte Migrationsverkets förslag till beslut", säger Kjell Tandberg, delägare i bolaget.

Tidigare i veckan kom beskedet från Migrationsverket att det inte går att driva ett asylboende på ett passagerarfartyg på en plats där det är förbjudet enligt miljölagen

Men det är bara ett förslag som bolaget har möjlighet att kommentera innan ett slutligt beslut fattas.

Nu står det klart att Floating Accommodation Sweden AB inte tänker acceptera Migrationsverkets besked som bygger på ett beslut av länsstyrelsen i Härnösand.

Enligt länsstyrelsen saknas miljötillstånd för hamnen när gäller mottagandet av passagerarfartyg.

– Vi har fullföljer vårt avtal med Migrationsverket och har börjat faktuera kostnaden. Om de inte betalar så kommer vi att stämma dem, säger Kjell Tandberg.

Vilka belopp talar vi om?

– Enligt avtalet kommer vi att yrka hela beloppet för ett år eftersom vi också har haft stora kostnader för fartyget, säger Kjell Tandberg.

I avtalet är dygnshyran 800 000 kronor. Det blir totalt 282 miljoner kronor på ett år.

Kjell Tandberg anser att Ocean Gala har sin fulla rätt att lägga till i Utansjö hamn.

– Vi har alla papper i ordning och följer internationell lagstiftning, säger han.

Beslutet att hamnen inte kan ta emot passagerarfartyg är skickat till hamnens ägare per brev och mejl. Men han har inte svarat.

Läs mer: Nu kommer räkningen från Ocean Gala

Trots att beslutet om förbud enligt miljöbalken togs för två veckor sedan gäller det inte än.

– Det beror på att hamnägaren inte har löst ut det rekommenderade brevet med vårt föreläggande. Vi har även skickat det elektroniskt och dessutom har vi skickat det en gång till i måndags som vinner i laga kraft efter två veckor, säger länsråd Sten-Olov Altin på länsstyrelsen i Västernorrland.

Normalt brukar fartyg lämna en hamn som fått förbud, men om det dröjer kvar kan länsstyrelsen be om hjälp för att få bort fartyget.

– I det läget kan vi ta hjälp av kronofogden för avhysning. Det är det som är huvudregeln, men sedan finns också polisen, säger Sten-Olov Altin,

Länsstyrelsen är öppen för en dialog med hamnägaren, företaget Unwaset AB, skriven i Göteborg.

Läs mer: Kommunen anklagas för smutskastning av Ocean Gala: "Ett försök att svärta ner vår verksamhet"

– Om hamnägaren investerar i förbättringar av hamnen och ordnar med infrastrukturen kommer vi i ett nytt läge med en ny prövning av tillståndet. Jag har förståelse för att det kan upplevas rörigt med så många inblandade parter, säger Sten-Olof Altin.

Kjell Tandberg konstaterar:

– Alla myndigheter, ända upp till regeringen jobbar emot oss. Men vi har ett avtal, det fullföljer vi, säger han.