Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ocean Gala tvingas lämna hamnen efter dom – ägaren: "Vi ligger kvar i Utansjö"

Asylfartyget Ocean Gala måste lämna hamnen i Utansjö. Det beskedet lämnar nu Mark- och miljödomstolen som avslår överklagandet och ger länsstyrelsen rätt. "De har ingen rätt att tvinga oss härifrån. Vi ligger kvar", säger Kjell Tandberg, asylbåtens ägare.

Sedan den 14 juni har kryssningsfartyget Ocean Gala legat förtöjd vid hamnen i Utansjö.

Ett avtal om att inhysa 1790 asylsökande på båten har upprättats med Migrationsverket, men genom länsstyrelsen beslut om ankringsförbud på grund av miljöskäl anser verket att kontraktet är ogiltigt.

Läs också: Länsstyrelsen står fast vid sitt beslut: "Hamnen olämplig för asylfartyg"

Och nu går även Mark- och miljödomstolen i Östersund på länsstyrelsens linje genom en dom som avslår överklagande från hamnbolaget Unwaste AB.

– Mark- och miljödomstolen har ingen juridisk rätt att avvisa oss. Vi lämnar platsen bara om Transportstyrelsen tar ett sådant beslut eller att vi frivilligt väljer det.

Kjell Tandberg på Floating accommondation, som äger asylbåten Ocean Gala, berättar att han nu ska sätta sig ner med sina advokater för att analysera det nya läget i asylaffären.

Han erkänner att dagens dom är ett bakslag, men hävdar att länsstyrelsens beslut är ett beställningsverk och att Mark- och miljödomstolen inte har hela bilden klar för sig.

– Vi överväger nu att överklaga domen. Den är fel och i sak gäller den ju inte själva fartyget, säger Kjell Tandberg.

I domskälet anger domstolen att hamnägaren Unwaste AB inte haft samråd med länsstyrelsen innan de tog emot ett stort passagerarbåt. En sådan stor förändring av godshamnens verksamhet kräver ett samråd anser Mark- och miljödomstolen.

Om dagens dom är slutet på den långa tvisten på Ocean Gala och bolaget Floating accommondations framtid som flytande asylboende återstår dock att se.

Läs också: Hemliga ombud i kontakt med Ocean Gala – ägaren: "Det blir dubbelt så dyrt om det går till domstol"

Läs också: Stora delar av besättningen på Ocean Gala skickas hem