Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ocean galas ägare hos Kronofogden – så stora är skulderna: "Vi har inga problem med likviditeten"

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Kryssningsfartyget Ocean gala skulle husera 1 800 asylsökande – och få 800 000 kronor om dagen i betalning från Migrationsverket.

Men några pengar har inte kommit – och nu har företaget Floating accommodations, som står bakom fartyget, hamnat hos Kronofogden.

Det känner jag inte till, men vi får titta på det, säger Kjell Tandberg på Floating accommodations.

Att hyra ut kryssningsfartyget Ocean gala till migrationsverket skulle ha blivit en god affär för Floating accommodations. I hyra för de 1 800 sängplatserna skulle man få 800 000 kronor om dagen i minst ett år.

Men några asylsökande har ännu inte flyttat in på fartyget, och en tvist mellan ägaren och Migrationsverket pågår där myndigheten hävdar att man inte uppfyllt de krav som ställts på företaget. Därför har inga pengar betalats ut.

Läs också: Asylbåtens hamn i okänd rättstvist – ägaren kan förlora fastigheten

Och nu har Floating accommodations blivit registrerade hos Kronofogden med två ansökningar om betalningsförelägganden mot bolaget på totalt 16 219 kronor.

Den 16 juni kom den första ansökan in från företaget M13 kommunikation på 8 911 kronor. Enligt specifikationen rör det sig om ”möten och pressmeddelanden enligt fakturanummer 8254” som ska ha levererats till Floating accommodation.

Läs också: Unik rundtur ombord på Ocean Gala: "Vi är inget spökskepp"

Den 3 augusti kom den andra ansökan in, då från Hilti svenska AB. Där är skulden på 7 305 kronor och avser ”levererat Hilti-materiel”. Hilti är ett internationellt verkstadsbolag som bland annat tillverkar borrmaskiner, dammsugare och sliputrustning.

– Jag känner inte till det här, men ibland kan det ta 30 dagar för oss att betala eftersom vi sköter det här på distans. Vi är inte i Sverige just nu men har en ekonomiavdelning som sköter det, säger Kjell Tandberg på telefon från Florida, USA.

Har ni problem med likviditeten eftersom ni inte har fått några pengar från Migrationsverket?

– Nej vi har inga problem med likviditeten. Uppenbart är det ett problem att Migrationsverket inte betalar sina fakturor till oss, vi har fakturor på 54 miljoner svenska kronor som de ska betala där den ena har förfallit. Där vill vi försöka göra en indrivning som alla andra, säger han.

Men hur ser det ut att ni, som kräver pengar från Migrationsverket, inte betalar era fakturor?

– Vi får titta på de här uppgifterna. Vi har inga betalningssvårigheter och om det här är något vi ska betala så ska vi göra det, säger Kjell Tandberg.