Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ocean Galas ägare på offensiven: "Vi kan ta över flyktingar från asylbåten Tec Farragon"

Asylbåten Ocean Galas ägare ger inte upp. Nu vill han ta över de 662 platserna sedan asylbåten Tec Farragon i Norrsundet, Gävle, sagt upp avtalet med Migrationsverket. "Vi erbjuder en praktisk lösning för båda parter" säger Kjell Tandberg.

Turerna med asylfartyget som ligger i Utansjö hamn har varit många. Ännu har ingen flykting klivit på båten och just nu råder ett dödläge mellan bolaget Floating accommodation och Migrationsverket.

I Norrsundets hamn utanför Gävle ligger en asylbåt från det skotska rederiet Tec Farragon Ltd. Enligt det ettåriga avtalet skulle Migrationsverket ha köpt 662 platser ombord på fartyget för 450 kronor per plats och dygn, oavsett om hytterna stod tomma eller inte.

För drygt en vecka sen hävde rederiet avtalet på grund av att Migrationsverket vägrat att samarbeta och kräver ett skadestånd på 52 miljoner. Migrationsverket å sin sida hävdar att bolaget är skyldiga till kontraktsbrott.

Läs också: Efter att planerna på asylboende i Norrsundet sprack – rederiet begär miljoner i skadestånd

Nu vill Ocean Galas ägare Kjell Tandberg erbjuda sig att ta emot de 662 flyktingarna för samma summa som Tec Farragon.

– Jag har skickat mitt förslag till Migrationsverket, men har hitills inte fått någon reaktion. Jag tycker det är märkligt att de påstår att Tec Farragon olovligt sagt upp avtalet, säger Kjell Tandberg.

Enligt förslaget erbjuder sig Floating accommondation att gratis bussa de asylsökande från Norrsundet till hamnen i Utansjö.

Läs också: Ocean Galas ägare: "Tipspengar till dem som hjälper oss avslöja myglet i kulisserna"

Kjell Tandberg hävdar att Migrationsverket godkänt Ocean Gala som flyktingförläggning, men att de obstruerar genom att gå på länsstyrelsens beslut om att hamnen i Utansjö inte skulle vara godkänd för det stora fartyget.

– Det är bara Transportstyrelsen som har begränsad rätt att utvisa fartyget ur hamnen och jag har fått klartecken från dem att hamnen är godkänd för vårt fartyg, säger Kjell Tandberg.

Migrationverkets presstjänst kommenterar Tandbergs senaste utspel:

– Vi har sedan en tid tillbaka en pågående dialog medleverantören. Vi har inte för avsikt att föra denna i media och har därföringen ytterligare kommentar i frågan, säger Alexandra Elias.

Läs också: Ocean Gala stämmer Migrationsverket på 280 miljoner om inte avtalet fullföljs