Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ocean Galas ägare räcker ut handen till länsstyrelsen: "Upp till dem om de vill ha ett samtal"

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Turerna kring asylbåten Ocean Gala fortsätter. Tidigare har Sten-Olof Altin på länsstyrelsen sagt att det uppstått ett dödläge i hamnfrågan, men nu skriver Ocean Gala, i ett brev till länsstyrelsen, att de är villiga att föra en dialog. "Våra krav är att Migrationsverket betalar för sig eller fullföljer avtalen", säger Kjell Tandberg.

I ett brev till länsstyrelsen skriver Kjell Tandberg, en av ägarna till Floating Accommodations AB, att de är öppna för en dialog med länsstyrelsen.

– Tanken med brevet är att länsstyrelsen och Altin förhoppningsvis har fått lite perspektiv för att se vart problemet egentligen ligger, nämligen att det är Migrationsverket som från första början har beställt uppdraget. Inget fartyg seglar bara in i en hamn och hoppas att någon flykting ska komma ombord, säger Kjell Tandberg.

Varför skickade du brevet till länsstyrelsen?

– Vi har hela tiden sagt att vi är villiga att samarbeta för en lösning. Även om vi förundras över hur dåligt svenska myndigheter uppför sig, så betyder inte det att vi måste vara likadana. Därför räcker vi ut en hand till länsstyrelsen för att kunna föra en dialog med dem, säger Kjell Tandberg.

Läs också: Ocean Gala tvingas lämna hamnen efter dom – ägaren: "Vi ligger kvar i Utansjö

Migrationsverket har tidigare skrivit ett avtal med Ocean Galas ägarbolag Floating accommondations om att hysa 1790 asylsökande på båten. Men Migrationsverket vill nu säga upp en mängd av de avtal de träffat eftersom det inte kommer lika mycket flyktingar till Sverige längre.

Länsstyrelsen i Härnösand har i ett tidigare beslut konstaterat att Utansjö hamn inte kan ta att emot passagerarfartyg eftersom hamnen saknar giltiga miljötillstånd.

Men i det senaste beslutet från Kronofogdemyndigheten, på länsstyrelsens begäran, skriver de att de inte äger juridisk rätt att avvisa fartyget utan att de förelägger hamnbolaget Unwaste AB att följa länsstyrelsens beslut att flytta fartyget.

– Vi utgår från att med det sista beslutet ifrån Kronofogdemyndigheten bara bekräftar det som vi sagt hela tiden att det inte finns några hinder för Ocean Gala att ligga i hamnen, säger Kjell Tandberg.

Vad tror du att brevet till länsstyrelsen får för konsekvenser?

– Vi får se om länsstyrelsen tar kontakt med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) för att gemensamt komma fram till en lösning. Jag tror att det börjar att bli ganska uppenbart att det inte fanns något som låg till grund för att flyktingar inte kunde kliva på fartyget den 3 juli.

Läs också: Asylbåten Ocean Gala kan inte tvingas från hamnen – ägaren: "Vi får hatmejl varje dag"

Vad händer nu?

– Förr eller senare kommer vi hamna i rätten som kommer slå fast att det inte fanns någonting som låg till grund för att Ocean Gala inte kunde ligga i hamnen. Så frågan är om vi ska behöva gå igenom alla rättsapparater eller om vi kan hitta en enighet innan det. Våra krav är att Migrationsverket betalar för sig eller fullföljer avtalen, säger Kjell Tandberg.

Läs också: Ocean galas ägare hos Kronofogden – så stora är skulderna: "Vi har inga problem med likviditeten"