Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ocean Galas ägare stämmer Migrationsverket på 250 miljoner kronor: "De är en skam för Sverige"

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Företaget bakom asylfartyget Ocean Gala stämmer nu Migrationsverket på 250 miljoner kronor.
Bolaget anser att Migrationsverket inte har hållit sina löften.
– De är en skam för Sverige och jag har aldrig varit med om något liknande, säger ägaren Kjell Tandberg till Allehanda.

Vi berättade redan den 8 juli att Ocean Gala-företaget hotade med att stämma Migrationsverket på 280 miljoner kronor om inte avtalet mellan de två partnerna fullföljdes. I fredags skickade företaget Floating Accommodations in en stämningsansökan mot Migrationsverket till tingsrätten, skriver Aftonbladet.

Företaget menar att Migrationsverket har fel när man påstår att bolaget inte har uppfyllt de krav som står i kontraktet. "Migrationsverkets agerande utgör avtalsbrott från Migrationsverkets sida för vilket Migrationsverket är skadeståndsskyldig mot Floating" står det i stämningsansökan, skriver Aftonbladet. Skadan ska uppgå till minst 250 miljoner kronor, enligt stämningsansökan.

Läs också: Få koll på Ocean Gala – detta har hänt

– Vi har redan förlorat 100 miljoner på att ligga med en tom båt i Utansjö. Det här är bara början och jag utgår från att även de andra rederierna som blivit lurade av Migrationsverket kommer in med stämningar, säger Kjell Tandberg på Floating accommondations.

Fartyget Ocean Gala ligger sedan i juni förtöjt i den gamla godshamnen i Utansjö utanför Härnösand. I juli meddelade Migrationsverket att fartyget inte uppfyller kraven för att bli asylboende.

Läs mer: Migrationsverket stoppar Ocean gala

Detta efter ett beslut från länsstyrelsen att hamnen var direkt olämplig för att inhysa ett flytande asylboende med 1790 flyktingar. Infrastrukturen var inte uppbyggd för den omfattningen och hamnområdet på det gamla industriområdet anses direkt farligt att vistas på.

– Jag har aldrig upplevt maken till uppträdande från Migrationsverket och svenska staten. Här har verket jagat på oss för att skriva kontrakt och så vill de bara dumpa oss, säger Kjell Tandberg.

Det har varit många turer i asylaffären och Kjell Tandberg berättar att hans bolag tagit emot en hel det hatmejl från upprörda svenskar. Enligt Tandberg har det dock även varit många som stöttat honom i själva sakfrågan.

– Vi har fått hjälp från personer med insyn hur spelet bakom kulisserna ser ut, säger Kjell Tandberg.

Susanne Sjöstedt: Alla visste att Ocean Gala skulle hamna i rätten

Magnus Gustavsson, sektionschef på avdelningen för verksamhetsstöd på Migrationsverket vill inte kommentera det faktum att en stämningsansökan har lämnats in.

– Så länge det pågår en rättslig process är det av respekt som vi inte lämnar någon kommentar.

Vad gör ni nu?

– Vi avvaktar och ser vad som händer.

Finns det något som ni hade kunnat göra annorlunda för att undvika den här konflikten?

– Det får vi titta på i efterhand. När det uppstår en konflikt hade saker alltid kunnat göras bättre, men just i dagsläget kan jag inte svara på vad, säger han.

Läs mer: Ocean Gala ute till försäljning – ägaren: "Köper någon minskar våra krav på Migrationsverket"