Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ocean Galas kajplats kan bli dyr historia – nu hotas hamnägaren med miljonböter

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Kraftmätningen i asylaffären mellan myndigheterna och Ocean Galas ägare fortsätter.
Det senaste beslutet är att hamnägaren, Unwaste AB, hotas med vite på en miljon om de inte ser till att kryssningsfartyget försvinner från kajplatsen i Utansjö.

Läs också: "Hamnen olämplig för asylfartyg" – Länsstyrelsen står fast vid sitt beslut

Länsstyrelsens tidigare förbud att inte upplåta kajplats för Ocean Gala har nu vunnit laga kraft sedan Mark- och miljööverdomstolen valt att inte ta upp hamnägarens överklagan, skriver P4 Västernorrland.

Orsaken till förbudet är att Utansjö hamn är en gammal industrihamn och förbjuden att ta emot passagerarfartyg och följer inte hamnägaren beslutet hotar Kronofogdemyndigheten med ett vite på en miljon.

– Vårt förbud ska verkställas, säger länsrådet Sten-Olov Altin.

Hamnägaren Unwaste AB godtar inte förbudet utan hävdar att boendefrågan på Ocean Gala är en helt annan fråga som ska hanteras utanför tillståndet för hamnverksamheten.

Hamnbolaget anser att den verksamhet som nu förekommer endast omfattar ett 50-tal anställda på Ocean Gala och inte som domstolen anger 1790 asylsökande och 140 i besättningen.

Läs också: Asylbåten Ocean Gala kan inte tvingas från hamnen – ägaren: "Vi får hatmejl varje dag"

I sitt överklagande skriver Unwaste AB att bolaget inte har juridisk möjlighet att flytta Ocean Gala utan det kravet måste riktas mot fartygets ägare Floating accommondation.

Och Kjell Tandberg, Floating accommondations delägare, menar att miljööverdomstolens beslut att gå på länsstyrelsens förbud inte ska påverka Ocean Gala.

– Länsstyrelsens beslut är ett beställningsverk. Den är fel och i sak gäller den ju inte själva fartyget, säger Kjell Tandberg.

Läs också: Tidigare okänt bolag har hyrt ut kajplats till Ocean Gala: "Helt ny uppgift för länsstyrelsen"

I domskälet anger domstolen att hamnägaren Unwaste AB inte haft samråd med länsstyrelsen innan de tog emot ett stort passagerarbåt. En sådan stor förändring av godshamnens verksamhet kräver ett samråd anser Mark- och miljödomstolen.

Länsrådet Sten-Olov Altin berättar att hamnägaren är ytterst svår att nå för ett samråd och nu har tillståndsfrågan prövats i sista instans.

– Vi använder de lagliga medel som vi har till förfogande och nu har den juridiska processen nåtts vägs ände. Fartyget måste lämna kajplatsen i Utansjö.

Vi har sökt hamnbolagets ägare för en kommentar, utan resultat.