Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ockupationen i Dorotea räddade vårdplatser i sjukstugan

Västerbotten har sju sjukstugor i inlandet. En finns i Dorotea och ockuperades av befolkningen i tre år i en mycket uppmärksammad protestaktion när vårdplatserna drogs in.

Annons

Läget för dagen i Doroteaupproret är att ockupationen har upphört och landstinget har lovat platserna tillbaka.

– Vi har sagt under första kvartalet i år. Jag har all respekt för att man har reagerat i Dorotea. Vi vill nu visa att samarbete med kommunen ger bättre vård, uppger landstingsrådet Peter Olofsson (S).

Sjukstugorna beskrivs av landstinget som ”små sjukhus". Här finns läkarmottagning med distriktssköterskor, mödravårdscentral, barnavårdscentral, sjukgymnastik, arbetsterapi, kurator, egna laboratorier och röntgen.

Men dessutom ingår ambulans och akutvårdsavdelning med ett antal vårdplatser som bemannas dygnet runt. Invånare med lång väg till närmaste sjukhus kan få hjälp med akuta besvär på sjukstugan när som helst på dygnet.

Sjukstugor med sådana här vårdplatser, ”intermediära platser”, finns i Dorotea, Malå, Sorsele, Storuman, Tärnaby, Vilhelmina och Åsele. I Norrbottens län som täcker ännu större ytor finns motsvarande lösning som då kallas obs-platser.