Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofolkligt försvar

Annons

I somras gjordes en stor förändring av personalförsörjningen i försvaret. Värnplikten upphörde, inga nya mönstringar av pojkar och flickor, men regeringen sa sig ha klart för sig vad som skulle komma istället. Försvarsminister Sten Tolgfors (M) lovade ”att insatsorganisationen om 50000 personer omedelbart blir tillgänglig om hela landet hotas”. I Försvarsmaktens budget kunde man läsa att vid årsskiftet skulle man ha rekryterat över 5000 soldater och sjömän.

Hur blev det? Man hade rekryterat knappt 2000. Visserligen ska man lägga till dem knappt 500 som tjänstgör i utlandsstyrkan, bland annat i Afghanistan. Men många av dem har inte valt soldatyrket, utan ska tillbaka till sina civila anställningar efter tjänstgöringen. Ändå har man inte uppnått hälften av det uppsatta målet.

Insatsorganisation 2014 verkar alltså bli ett fiasko. De kontrakt, som skulle skrivas för att kalla in dessa soldater och sjömän vid behov, finns inte. ÖB meddelade i Sälen att ”dagens ekonomiska förutsättningar räcker inte för ett långsiktigt genomförande och vidmakthållande av Insatsorganisationen 2014”. Regeringen har dessutom beslutat att köpa nya helikoptrar för 4,7 miljarder, som hindrar andra militära materielköp.

En klar insatsorganisation ska bestå av över 9000 kontrakterade soldater och drygt 6000 fast anställda. Den personalgruppen finns inte idag. Vilka tänker man anställa? Tolgfors säger att det är sju sökande till varje utbildningsplats, men vad hjälper det. Var det inte kvalitet det nya insatsförsvaret skulle leverera? Vi vet ju inget om vilken kvalifikation de sökande har. Regeringen säger att Försvarsmakten kommer att bli den största ungdomsarbetsgivaren i framtiden, men då får det nog gå lite snabbare om man ska lyckas. Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut innebär bristen på soldater att de som finns oftare måste ut på internationella insatser. Det innebär större påfrestning för dem som åker utomlands och kortare tid hemma för att återhämta sig. Risken finns att denna omsvängning inte är genomtänkt, utan kommer att kräva mer av statens budget i framtiden.

Eva Sondsson

Mer läsning

Annons