Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oförminskad flyktingström trots gränskontroller – beredskapsansvarig: "Vi arbetar 24 timmar om dagen"

Trots de tillfälliga gränskontrollerna har strömmen av flyktingar inte minskat – mycket talar för att det är precis tvärtom. Personer som tidigare valde Sverige som en väg till Norge och Finland har i många fall valt att söka asyl i Sverige istället.

Gränskontrollerna har varit i gång sedan 12 november. Syftet med gränskontrollerna är att Migrationsverket ska få en tydlig struktur över vilka som söker asyl i Sverige. Frågan är om de har märkt någon skillnad.

– Det är för tidigt att uttala oss om gränskontrollerna har påverkat vår organisation då de bara har varit i gång sedan i torsdags, säger Karima Abou-Gabal, beredskapsansvarig på Migrationsverket i Malmö.

Hon säger att än så länge har gränskontrollerna inte påverkat antalet som söker asyl. I dagsläget söker ungefär 1500 personer asyl i Sverige varje dag.

– Inflödet av asylsökandet har fortsatt att vara i samma takt så för oss är det exakt samma administration.

Flera Malmöbor som vi har talat med märker av en förändring sedan gränskontrollerna infördes. För några veckor sedan var centralstationen i Malmö fullproppad med flyktingar. Människors intryck är att man nu fångar upp flyktingar som kommer till Sverige på ett bättre sätt.

Detta är en bild som Karima Abou-Gabal har ett annat svar på.

– Jag skulle säga att flyktingarna inte syns lika tydligt i och med att polisen tar hand om dem och tar dem till Mässan.

Söndagen den 15 november upprättades en stor vänthall – Mässan – dit flyktingarna tas i väntan på registrering hos Migrationsverket.

– Folk bussas till Mässan som är likt en jättestor gympasal och sedan bussas de till registrering här i Malmö eller till Boden.

Väntan på registrering kan ta upp till tre dagar och under tiden får personerna vistas på Mässan. Här har de en sitt- eller liggplats och alla får ett startpaket med kudde, filt och hygienartiklar. De serveras tre mål mat om dagen.

– Då trycket är så stort arbetar vi 24 timmar om dagen med registreringar, så processen är i gång hela tiden.

Mässan är en ersättning av de tidigare tälten som stod utanför Migrationsverkets lokaler.

– Det här är ett betydligt bättre alternativ. Tälten används i yttersta nödfall och bara under några timmar.

Efter registrering bussas de asylsökande till ett asylboende någonstans i Sverige. I dagsläget är de boenden som ligger söderut fullbelagda och allt fler personer skickas norrut.

Enligt Karima Abou-Gabal får de asylsökande information om vart de ska bussas, till vilket område i Sverige.