
Bild: Jan Olby
Trots de tillfälliga gränskontrollerna har strömmen av flyktingar inte minskat – mycket talar för att det är precis tvärtom. Personer som tidigare valde Sverige som en väg till Norge och Finland har i många fall valt att söka asyl i Sverige istället.
Gränskontrollerna har varit i gång sedan 12 november. Syftet med gränskontrollerna är att Migrationsverket ska få en tydlig struktur över vilka som söker asyl i Sverige. Frågan är om de har märkt någon skillnad.
– Det är för tidigt att uttala oss om gränskontrollerna har påverkat vår organisation då de bara har varit i gång sedan i torsdags, säger Karima Abou-Gabal, beredskapsansvarig på Migrationsverket i Malmö.
Hon säger att än så länge har gränskontrollerna inte påverkat antalet som söker asyl. I dagsläget söker ungefär 1500 personer asyl i Sverige varje dag.
– Inflödet av asylsökandet har fortsatt att vara i samma takt så för oss är det exakt samma administration.
Flera Malmöbor som vi har talat med märker av en förändring sedan gränskontrollerna infördes. För några veckor sedan var centralstationen i Malmö fullproppad med flyktingar. Människors intryck är att man nu fångar upp flyktingar som kommer till Sverige på ett bättre sätt.
Detta är en bild som Karima Abou-Gabal har ett annat svar på.
– Jag skulle säga att flyktingarna inte syns lika tydligt i och med att polisen tar hand om dem och tar dem till Mässan.
Söndagen den 15 november upprättades en stor vänthall – Mässan – dit flyktingarna tas i väntan på registrering hos Migrationsverket.
– Folk bussas till Mässan som är likt en jättestor gympasal och sedan bussas de till registrering här i Malmö eller till Boden.
Väntan på registrering kan ta upp till tre dagar och under tiden får personerna vistas på Mässan. Här har de en sitt- eller liggplats och alla får ett startpaket med kudde, filt och hygienartiklar. De serveras tre mål mat om dagen.
– Då trycket är så stort arbetar vi 24 timmar om dagen med registreringar, så processen är i gång hela tiden.
Mässan är en ersättning av de tidigare tälten som stod utanför Migrationsverkets lokaler.
– Det här är ett betydligt bättre alternativ. Tälten används i yttersta nödfall och bara under några timmar.
Efter registrering bussas de asylsökande till ett asylboende någonstans i Sverige. I dagsläget är de boenden som ligger söderut fullbelagda och allt fler personer skickas norrut.
Enligt Karima Abou-Gabal får de asylsökande information om vart de ska bussas, till vilket område i Sverige.