Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ofrivilligt barnlösa kräver bättre vård i norr

Ofrivilligt barnlösa känner sig lågprioriterade och har därför startat ett upprop.

– Gruppen prioriteras ner inom vården i norr. Flera av de som fattar besluten har skrämmande låg kunskap, säger Lina Ullerstam, ordförande i den ideella föreningen Barnlängtan.

Annons

Föreningen Barnlängtan är starkt kritisk till Norrlandstingens bemötande av ofrivilligt barnlösa. Uppropet, som redan skrivits på av många, kräver bättring.

– I norrland är regelverket mest restriktivt i hela landet. Det känns som att landstinget går in för att jävlas med folk som befinner sig i en livskris. Om man inte får stöd av sitt landsting, vart ska man vända sig då, frågar sig Lina Ullerstam.

Privata alternativ finns, men är för många uteslutet eftersom det kostar stora pengar.

Norrlandstingens regionförbund har sedan i fjol diskuterat villkoren för infertilitetsbehandlingar och lyft frågan om man borde harmonisera villkoren för landstingen i norra sjukvårdsregionen.

Ett möte i går resulterade i att man avvaktar beslut i frågan.

– Vi beslutade att avvakta Sveriges Kommuner och Landstings beslut om man därifrån ska ta sig an frågan, säger Sara Ekström, förbundsdirektör.

Hon har förståelse för att olika regler inom olika landsting kan upplevas som orättvisa.

– Men landstingen har olika förutsättningar och tvingas därmed göra olika prioriteringar. Det kan medföra skillnader, säger Sara Ekström.

Uppropet sätter fokus på att i norrlandstingen får ofrivilligt barnlösa par maximalt ett försök med in vitro fertilisering, IVF, vilket leder till att färre än en tredjedel får barn. I de flesta andra landsting får paren tre försök, med mer än dubbelt så stor chans att få ett lyckat resultat. Barnlängtan kritiserar även en undermålig process för infertilitetsutredningar samt att paren inte får det stöd de behöver i sin livskris.

– I vissa fall tvingas par vänta i tre år på IVF eftersom utredningen inte är komplett och de därigenom kan påstås ha en chans till graviditet på naturlig väg, säger Lina Ullerstam och fortsätter:

– Dessutom ligger nu ett förslag med ytterligare försämringar. Ett exempel är att par som söker hjälp privat under de år som de tvingas vänta på vård inte ska få landstingsvård. Ett annat är att män över 30 år som får cancer inte ska få frysa spermier, samt att kvinnor som får cancer nekas att frysa äggstocksvävnad.

Hon upprörs även över att par som är bärare av svåra genetiska sjukdomar nekas förebyggande åtgärder för att få ett friskt barn.

– Istället får de gå genom graviditeter med fostervattensprov och sena aborter. Lesbiska par tvingas betala såpass höga avgifter att de blir en ren vinstaffär för landstinget.

Lina Ullerstam vill lyfta fram fördelarna.

– Det handlar om en livsgivande vård som alla tjänar på. Så många människor far illa och det är en tyst patientgrupp som inte orkar vara öppen med sin problematik, säger Ullerstam.