Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ofta ser hon ingen utväg

/

Poliser som arbetar med utsatta kvinnor och våld i nära relationer välkomnar den nya lagen.

– Styrkan ligger i att det blir en brottsrubricering för brott som i dag benämns hemfridsbrott, olaga hot, kränkningar och ofredande, säger en av dem.

Annons

Det är nästan alltid kvinnor som bryts ner mentalt så att de inte ser någon utväg ut ur relationen när det första slaget kommer.

– Det skulle verkligen behöva arbetas förebyggande med det här. Man borde prata med tjejer redan i högstadiet. Det är inte charmigt med en svartsjuk man, säger en av de Sundsvallspoliser som ofta utreder ärenden om kvinnovåld.

Polisen berättar hur det kan börja med att mannan kritiserar kvinnans klädsel och hennes sätt att sminka sig, för att sedan komma med allt grövre förolämpningar. Han kan även intala henne att det är fel på hennes familj och vänner.

– Snart har han skalat av hela hennes omgivning och skruvat bort allt som är hon. När misshandeln startar finns det ingen styrka eller något självförtroende kvar, förklarar utredaren.

Mannens kontrollbehov kan leda till ren förföljelse.

– Men jag har även jobbat med ett ärende där en kvinna stalkar en man och det ligger ju ett ägandebehov i det. Om inte jag får ha den här personen ska ingen annan få honom heller.

I relationer där kvinnan har brutits ner är det inte ovanligt att hon får höra att hon är ful, tjock och oduglig.

– Och skulden hamnar ofta hos offret: "Uppträder du inte så här, skulle jag inte behöva slå dig", kan det heta.

Polisanmälningar kan tas tillbaka och det kan komma nya förklaringar till blåmärken och andra sviter efter våldsyttringar.

– Ofta finns det känslor kvar och då är det svårt. Inte sällan handlar det om att mannen är en snäll och trevlig person när han inte dricker alkohol. Men vad hjälper det om han dricker hela tiden?

Men det finns också många exempel på kvinnor som plötsligt har fått nog.

– Plötsligt kan hon vara klar med mannen och det är häftigt att se när en kvinna sitter i en rättssal och ser mannen som misshandlat henne i ögonen utan att vika ner blicken, säger utredaren.

Annons