Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ogenomtänkt propagera för euron

Att det i en tid av finansiell turbulens med osäkra utsikter för de finansiella systemen och världens valutor finns en del personer likt Peter Germer som börjar ropa på euron förefaller ogenomtänkt. Det skriver idag Björn von der Esch, Junilistan, som svar på Germers artikel den 30 november.

I Sundsvalls Tidning den 30 november skriver Peter Germer att Sverige borde införa euron. Att införa euron i en tid då allt fler ekonomer och vanligt folk ifrågasätter dess överlevnad skulle vara ett misstag. När det därtill visar sig att länder som valt att stå utanför euroområdet haft en bättre ekonomisk utveckling förstärks denna uppfattning.

Euron bygger på den absoluta förutsättningen att Europeiska centralbanken, ECB, dels står fri från politiskt inflytande, dels självständigt sätter den gemensamma räntan. ECB måste därför kunna besluta om mängden pengar i euroområdet, således samma villkor som gäller för vår och varje annan självständig centralbank. Sedan en tid tillbaka styr emellertid ECB inte längre penningmängden i eurozonen då varje euroland nu utnyttjar sin ursprungliga rätt att själv bestämma penningmängden. Detta innebär att det snart blir omöjligt för ECB att tillämpa en enhetsränta för euroområdet då det krävs olika räntesatser när mängden pengar ökar eller minskar. När dessutom räntan på olika länders statsobligationer skiljer sig kraftigt åt vid en och samma tidpunkt visar detta på en besvärande balans i systemet.

ECB har alltså starkt begränsade möjligheter att styra penningmängden och eurons vara eller icke vara ifrågasätts då givetvis allt oftare. Det är kanske då inte heller så konstigt att ECB:s chef Jean–Claude Trichet sitter tyst och låter politikerna diskutera krisen istället.

Förutom ECB:s tillkortakommanden i finanskrisen så har även EU:s egen statistikbyrå Eurostat lagt fram siffror som inte lämnar något tvivel om att de länder som valt att stå utanför eurosamarbetet haft en bättre ekonomisk utveckling med högre tillväxt, lägre arbetslöshet och lägre ränta. Mellan 1999 och 2007 växte den reala bruttonationalprodukten i euroområdet med cirka 21 procent. Motsvarande siffra för de länder som valde att stå utanför var 33 procent. Samtidigt så var den genomsnittliga arbetslösheten i euroområdet 8,6 procent mot 6,1 procent i Sverige. Räntan har också i genomsnitt för euroområdet varit 4,1 procent mot 3,9 procent i Sverige.

Att kronan under hösten minskade i värde mot både euron och dollarn används också som argument av euroförespråkare som Germer för att byta bort kronan. Dock är och var så gott som samtliga valutaanalytiker ense om att kronan förlorade orimligt mycket i värde och kronan har nu stärkts mot både dollarn och euron igen. Den höga eurokursen är heller inte särskilt gynnsam för många redan svårt ansatta ekonomier i euroområdet som nu utsätts för ännu skarpare konkurrens från omvärlden som en följd av högre priser på deras produkter. Däremot har den höga euro- och dollarkursen, kanske för en del paradoxalt nog, en lindrande effekt på lågkonjunkturen i Sverige till följd av den svenska exportorienterade industrin. Svenska varor blir därmed billigare för omvärlden att importera och vi exporterar mer.

Att det i en tid av finansiell turbulens med osäkra utsikter för de finansiella systemen och världens valutor finns en del personer likt Peter Germer som börjar ropa på euron förefaller ogenomtänkt. Bara för att kronan sjunkit i värde de senaste månaderna kan man inte bortse från de gynnsamma ekonomiska fördelarna som Sverige har upplevt och upplever med en självständig valuta och en därmed självständig penningpolitik. Vi bör inte överge något som uppenbarligen fungerar till förmån för att styras av ett försvagat ECB med en penningpolitik som i dagsläget förefaller omöjlig att upprätthålla och vars valuta har börjat ifrågasättas.

Det vore därför klokt att avvakta med krav på en folkomröstning om euron i Sverige tills vidare.

Björn von der Esch, ekonomie doktor och vice ordförande i Junilistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel