Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ögonkontakt bättre än överkörd

En av fyra bilister stannar inte för gående vid övergångsställen.
– Om vi tittade mer på varandra i trafiken skulle antalet olyckor minska dramatiskt, tror Niklas Stavegård på Motormännen.

– Man tycker alltid att det är den andra som gör fel. Det enklaste och bästa är att ta ögonkontakt. Det behövs så lite tid för att man ska kunna avgöra vem det är som ska stanna, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Han efterlyser också bättre trafikantutbildning i skolan:

– Allt färre tar körkort, och dessutom allt senare i livet, så många vet inte hur man ska bete sig i trafiken. Ett bra sätt att komma tillrätta med det här är att börja i skolan.

Sedan den 1 maj 2000 är det lag på att bilister ska lämna företräde åt gående på obevakade övergångsställen. Men därefter har antalet skadade fotgängare ökat med över 10 procent.

Antalet som stannar varierar kraftigt mellan olika delar av landet. Sämst är bilisterna i Göteborg och flest laglydiga finns i Falun.

Anna Wallgren, 27 år från Stockholm känner sig ofta osynlig vid övergångsställen. Men en dag när hon drog barnvagn, eftersom hon var barnvakt åt en kompis barn, var allting annorlunda.

– Plötsligt stannade alla!