Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Oh My!" – hon renoverar och bygger allt helt själv

My Henningsson startar projekt som andra aldrig ens skulle drömma om att försöka sig på. Hör man hammarslag i Hamre så är det My som arbetar.
– Ingenting är omöjligt, säger My Henningsson

TV: Här berättar My om alla sina projekt och förklarar hur hon vågar. Här får du även se hennes privata bilder hur det såg ut innan förvandlingen.

Följ Bostadspuls på Facebook. Här hittar du oss.

Mitt ute i skogen bor hon och hennes tre barn. För fem år sedan köpte My det gulliga röda huset på höjden som hon kört förbi så många gånger på väg till sin syster och sin mamma, men då helt utan husköparplaner.

– När jag bestämde mig för att bryta upp och flytta så hörde jag mig för om huset var till salu och om jag fick komma och titta. Direkt när jag klev in i huset kände jag att här måste vi bo, berättar My.

Titta in hos: Funkisvillan har blivit modern – titta in hos paret på Sundsvalls solsida: "Allt var brunt"

Timmerhuset står i Hamre, mellan Långsjön och Lucksta och är byggt i slutet av 1890-talet. Trots den bruna inredningen och de inrökta rummen såg My bara möjligheter. Övervåningen var igenbommad nerifrån och en timmervägg delade det nuvarande köket i två rum. My kavlade upp ärmarna och satte igång.

– Jag har målat vitt överallt, det gör så mycket att få ljusa väggar och tak. Köket rev jag ut och monterade upp ett nytt, jag byggde en köksö och en förvaringslåda framför fönstret som jag la en madrass på.

Det enda My tagit hjälp med är vatten och el. Inspirationen får hon från bilder, tidningar och bloggar.

– Sedan omvandlas det i mitt huvud, till så som jag vill ha det.

Hon renoverar i huset, tillverkar smycken, tapetserar och byter tyg på möbler. Det senaste stora projektet var det inglasade uterummet, som hon byggt helt själv. Det finns ingen hejd på vad My lyckas med.

– Jag flyttade från ett helt nytt hus till det här, där allt man fixar till gör huset bättre och finare. Om man spikade in en spik i väggen i det nybyggda huset så kändes det som om man förstörde det. Det är därför trivs jag så bra här, säger hon och ser sig nöjt omkring.

Se filmen: Radhuset i Sidsjö svämmar över med färg, form och fantasi

Vitt i kombination med rosa och lila är genomgående i hemmet. My gillar det ljusa och sätter sig gärna på den mjuka bänken vid fönstret i köket och tar en kopp kaffe. Mottot är att se det positiva i allt, allra helst när det gäller byggnationer, det kanske inte alltid blir som hon tänkt sig men hon tycker att det oftast blir bättre i slutändan.

– Det är ingen idé att deppa ner sig, jag kör på och tänker att allt har en mening, säger My.

Hon arbetar som assistent till sin äldsta dotter Felicia som har bor i ett eget tillbyggt hus intill familjens. Där är det modernt och stilrent och god plats för både 18-åringen och hennes assistenter. My har även ett företag som just nu är vilande, där hon säljer sina egentillverkade smycken.

– Jag ska komma igång i höst och då kommer min hemsida upp igen, så det är lättare att hitta mig, säger hon.

Vyn från sovrumsfönstret över skog och sjö ger ett lugn. I våras avverkades den täta granskogen och ljuset blev ett helt annat på och i huset.

Känner du dig trygg mitt ute i skogen?

– Jag har aldrig varit rädd här, ett medium har berättat för mig att en gammal man som bott här för länge sedan finns kvar skyddar huset, men jag har själv aldrig sett något.

De vackra timmerväggarna låg bakom minst sju lager tapet och panelen i matsalsdelen har hon själv snickrat, måttat och girat. I det 130 år gamla huset finns det inte många räta vinklar och det passar Mys sätt att arbeta på – inga byggritningar och detaljerade planer.

– Jag älskar att bygga altaner, det är en speciell känsla när man går på det nylagda golvet för första gången, jag har nog byggt en altan varje år, och nu har jag snart inget hus kvar att bygga till, säger My och kliar sig i huvudet, kanske en till nere vid grillplatsen.

I sommar hjälpte sjuåriga dottern Molly till och My ser att hon ärvt hennes intresse för att pyssla.

I hallen på övervåningen mellan barnen sovrum finns ett litet utrymme som är ständig i förändring. Det är Kevin och Mollys lekyta. Just nu har My byggt en liten scen och inrett det som ett musikrum med instrument och mickstativ.

– Här står de och sjunger och spelar, de är inne på musik just nu, säger My och hon hjälper dem gärna att utveckla leken med hennes kreativa bygg och inredningskunskaper.

Hur kommer det sig att du vågar bygga och göra så stora förändringar i huset helt själv?

– Allt går bara man vill, jag får lite tips och googlar och tittar på Youtube innan jag kör igång, ibland får jag råd av min pappa och min pojkvän, det bästa är att inte tänka så mycket, det bara köra på, säger My.

De moment hon varit mest tveksam om hon skulle klara själv, var att sätta upp takbjälkarna i tillbyggnaden och hur hon skulle lyckas få upp de stora takplåtarna upp på taket.

– Det gick bra det också, jag tog en plåt i taget och klättrade långsamt upp på stegen med plåten mot underarmarna, förklarar My och visar med hela kroppen hur hon gjorde.

Uterummet stod klart precis innan jul och nu i sommar har exteriören målats röd och knutarna vita.

Det första My gör när hon kommer hem är att ta på sig mysiga, mjuka kläder och tjockstrumpor.

– När mina vänner kommer hit har de med sig sina tofflor eller när jag går och besöker dem så är det tjockstumpor man packar ner i handväskan, det hör liksom till när man bor i gamla hus, säger My.

Läs även: Titta in i ”herbanisten” Erikas kreativa kammare – här är hennes bästa inredningstips