Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ohly ljuger när det passar sig

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly har lite svårt att förhålla sig till det här med sanning. Med tanke på hans, och hans partis, minst sagt dunkla historia, är det inte så märkligt. 2004 beslog SVT:s Uppdrag Granskning Ohly med lögn när han hävdade att han aldrig har uttalat stöd för kommunistdiktaturerna i öst. Det hade han. Något som enkelt bevisades med citat ur Ohlys egna artiklar i gamla vänstertidskrifter.

Lars Ohly var till och med ledsen när Berlinmuren föll – den skammens mur som kanske var den allra tydligaste symbolen för det kommunistiska förtrycket i Europas östra och centrala delar. I klipp från tv-programmet 2004 säger Ohly just detta, att han var ledsen då muren föll. Det visades i ett nytt avsnitt av Uppdrag Granskning på onsdagen.

Det är ett bra journalistiskt hantverk. Speciellt med tanke på att Lars Ohly vid flera tillfällen påstått att han aldrig sagt det han bevisligen sade. Han har till och med hävdat att det är: ”en uppgift som politiska motståndare och ledarskribenter tycker om att upprepa.” När SVT:s Janne Josefsson konfronterade Ohly och ville visa upp just den intervju där allt sades, ja då vill Ohly inte titta.

I gårdagens Expressen, sa vänsterledaren dessutom att han fick ett ”glädje-SMS” av en kompis när kommunismen föll. Så hade det kanske kunnat vara. I vart fall om sms hade varit en mobiltjänst som hade funnits 1989. Så var det dock inte. Det första SMS:et skickades 1992 när GSM-nätet introducerades. I det fall Ohly mottagit påstådda SMS-meddelande, måste han ha varit före sin tid.

De pinsamma lögnerna kan bara läggas till raden av andra påståenden från vänsterledaren. Denne har ju också påstått att han kickat boll med Nacka Skoglund, något som inte heller var sant. Kanske skall vi inte fästa för stor vikt vid dessa senare exempel, de är ju trots allt rätt harmlösa?

Men avslöjandena visar att Lars Ohly inte tvekar att dra till med lögner när det passar sig. Frågan som inställer sig är hur ofta han ljuger och kommer undan med det?

Det är rimligt att byta ståndpunkt. Om den gamla ståndpunkten dessutom innebar ett försvar för diktatur och förtryck, så är det rent av önskvärt. Lars Ohlys problem är inte att han har tagit avstånd från sina tidigare åsikter, snarare att han vägrar att erkänna dem.