Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämlik vård vid endometrios – så många i Västernorrland har fått diagnosen

Antalet kvinnor som har diagnosen endometrios har ökat markant de senaste tio åren. Men fortfarande är det stor skillnad regionalt i landet i hur många kvinnor som fått diagnosen.
– I vissa delar av landet finns det ingen sjukvård som riktigt tar ansvar för kvinnor med endometrios, säger överläkaren Matts Olovsson till Nyhetsbyrån Siren.

Sedan 2006 har antalet kvinnor som vårdas för sjukdomen endometrios mer än fördubblats. Bara i Västernorrland 2006 var det 56 kvinnor som hade diagnostiserats med sjukdomen, i dag är det 137 stycken.

Enligt Matts Olovsson, överläkare på kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, kan en anledning till att fler diagnostiserats med endometrios vara att sjukdomen fått större uppmärksamhet.

Endometrios drabbar ungefär tio procent av alla kvinnor i fertil ålder. Sjukdomen innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern, vilket kan orsaka en inflammation. Den kan i sin tur leda till bland annat svår smärta i samband med menstruation.

Statistik från Socialstyrelsen visar att de regionala skillnaderna är stora när det kommer till hur många kvinnor som fått diagnosen.

I Stockholms län var det 232 kvinnor per 100 000 invånare som vårdades för endometrios under förra året. Motsvarande siffra i Kronobergs län var 68.

– Det är inte så att Stockholmskvinnor har mer endometrios, men i Stockholm finns flera sjukhus med endometriosverksamhet. Det kan vara så att kvinnor i Stockholm får bättre information och söker vård oftare, säger Matts Olovsson.

Enligt Matts Olovsson är det en ojämlikhet i vården av endometrios – och det är även därför som Socialstyrelsen nu tar fram nya riktlinjer för sjukdomen.

– Det finns sannolikt ett ganska stort mörkertal vad gäller endometrios. Detta eftersom läkare måste se förändringarna på livmodern för att ställa diagnosen, vanligen genom titthålsoperation. På grund av komplikationsrisker och höga kostnader görs inte titthålsoperation i onödan, säger Matts Olovsson.

Totalt vårdades 7044 kvinnor för endometrios i specialiserad öppenvård under 2016. År 2006 var siffran 2830 patienter.

FLER NYHETER:

SMHI varnar för snöfall – kan komma upp till fem centimeter

För Plus-kunder: Strid om hyrpersonal på landstingets möte i dag: "Tänker lyfta frågan med buller och bång"

"Foppa" tillbaka i Denver – och berättar om superinvesteringen: "Det är helt sjukt"