Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ojämn fördelning av bibliotek – ”Djupt odemokratiskt”

Biblioteken är ojämnt fördelade runt om i landet och skillnaderna blir bara större.
”Djupt odemokratiskt”, konstaterar föreningen Bis, Bibliotek i samhälle, i en ny omvärldsanalys.

Det är sekretariatet för en ny nationell biblioteksstrategi som har hämtat in analyser och synpunkter från forskare och organisationer.På Författarförbundets önskelista över möjliga biblioteksförbättringar finns "en rejäl genomlysning" av folkbibliotekens hantering av böcker som får statligt distributionsstöd. Tack vare stödet skickas cirka 700 titlar om året gratis till landets 290 folkbibliotek.

Ändå kommer böckerna inte alltid låntagarna till del. "Det har kommit till vår kännedom att bibliotek väljer att dela ut den nyutgivna litteraturen som priser, alternativt säljer titlarna" skriver Författarförbundet.

– Vissa bibliotek gör fantastiska saker med de här böckerna, andra hanterar dem mer styvmoderligt, kulturstödet fyller en viktig funktion men böckerna behöver ju nå ut till läsarna också, säger Gunnar Ardelius, Författarförbundets ordförande som samtidigt framhåller att förbundet inte på något sätt ligger i fejd med biblioteken.

Mellan 2015 och 2016 lades 13 folkbibliotek ner. Räknar man in även bemannade skolbibliotek och folkhögskolebibliotek förlorade Sverige 65 bibliotek på ett år.Bis framhåller vikten av att ha nära till biblioteket och hänvisar till en undersökning i Huddinge som visar att de flesta biblioteksbesökare där bor blott 500 meter från utlåningsdisken.

Fakta: Nationell biblioteksstrategi

+ Kungliga biblioteket har fått regeringens uppdrag att ta fram en nationell biblioteksstrategi.

+ Strategins syfte är att behålla och utveckla de svenska biblioteken. I uppdraget ingår bland annat att belysa bibliotekariens roll och förutsättningar, samt bibliotekens roll för litteraturens ställning och för det demokratiska samtalet.

+ Uppdraget ska vara slutfört 1 mars 2019.