Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OK låna spade men inte semestra ihop

Det är rätt OK att vakta grannens katt och kanske låna en spade. Men att dela bil eller semestra tillsammans – där går gränsen. Nästan var fjärde villaägare vill inte göra något alls tillsammans med grannen.

Allt enligt en enkät som tidningen Vi i Villa gjort bland nära 3 000 villaägare. Svaren visar att de flesta husägare känner och småpratar med sina närmaste grannar, men de har sällan någon nära relation till varandra.

Nära hälften kan tänka sig att vakta grannens hund eller katt. En av tre är beredd att dela på trädgårdsredskap, som dyra gräsklippare. Bara var femte vill hjälpa till med att passa grannens barn eller samåka till jobbet.

Att fira semester tillsammans finns nästan inte på kartan, knappt var tionde kan överväga det. Ännu färre vill dela på dyra leksaker som studsmattor och nästan ingen vill gå med i en bilpool. Var fjärde (23 procent) vill inte göra något alls ihop med grannarna – minst villiga är villaägarna i Skåne.

Mats Larsson, med familj och hus i Nacka, har bra kontakt med sin närmaste granne. De umgås ibland, köper in vissa saker gemensamt, som jord och sand, och lånar trädgårdsprylar av varandra.

– Jag kan tänka mig att passa grannens katt och samåka till jobbet, men inte åka på semester tillsammans eller dela på barnleksaker, säger han.