Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öka medvetenheten med en konsumtionsfri dag mitt i julhandeln

Sista lördagen i november varje år uppmärksammars En köpfri dag (Buy Nothing Day) världen över. Dagen har funnits sedan 1992 och uppmärksammas av miljoner människor som har fått nog av den shopping- och konsumtionsfokusering som finns idag. Denna dag är en internationell kampanj vars syfte är att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster hos människor världen över och visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagens 24 timmar inte köper någonting.

Syftet med denna dag är att få oss att tänka efter vad vi egentligen konsumerar och ifrågasätta om vi måste köpa nytt. Med konsumtion menar vi inte bara slutproduktionen, alltså den produkt som konsumenten köper i butik utan även det som sker på vägen dit. Sverige har minskat sina konsumtionsbaserade koldioxidutsläpp nationellt men istället ökat desamma genom vår stora import av varor som produceras i andra länder.

Att delta i kampanjen en köpfri dag är en symbolisk handling som gör att du får känna på hur lätt eller svårt det är för just dig att avstå att handla något just här och nu. Tanken är att få dig att reflektera över konsumtionssamhällets effekter och bidra till en ökad medvetenhet om konsumtion och konsumentmakt.

Vi vill utmana dig, såhär mitt i advents- och lönetider att under denna lördag inte konsumera någonting och i stället exempelvis ta en promenad, umgås med vänner eller bara ta det lugnt. Klarar du av att genomföra denna utmaning som inte enbart är bra för klimatet utan också för plånboken?

Linda Mathiasson, socionomstuderande och samhällsdebattör

Lena Nilsson, ordförande Naturskyddsföreningen Göteborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel