Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad oro på Kubal efter nytt prisfall

– Läget är mycket svårt nu, säger Kubals vd Davide Garofalo.
Han sitter tillsammans med Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev och Sundsvalls kommunalråd Peder Björk och pratar om aluminiumindustrins problem.

Annons

Överproduktion i Kina och de lägsta aluminiumpriserna på sex år gör att de flesta smältverk nu går med förlust.

– I Europa skulle jag tro att det gäller 60–70 procent av dem, och dit hör även vi nu. I några länder, som Tyskland, har man bättre villkor än här, påpekar Davide Garofalo.

Priset har som vanligt varierat över året, och det gör att Kubal ändå gör ett hyggligt 2015. Företaget har också anställt ett 30-tal medarbetare det senaste halvåret.

Men i mitten av augusti sjönk priset kraftigt till 1 530 dollar per ton. Sedan steg det till 1 600 dollar under september, men har nu sjunkit ännu mer.

– Det ligger på 1 440 dollar, konstaterar Garofalo.

Samtidigt bygger Kina ut sin kapacitet rejält och är numera den största tillverkaren av aluminium, trots att 90 procent av smältverken i landet går med förlust, enligt uppgifter i tidningen The Australian.

– Men de får ekonomiskt stöd av regionerna för att klara sig, påpekar Kubalchefen.

Det finns alltså anledning till oro inför framtiden, även om några varsel inte är lagda.

– Vi förhandlar nu med Vattenfall för att försöka få ner elpriset lite till, det är en stor kostnad för Kubal. Sedan har vi lyckats minskat produktionskostnaden rätt rejält.

Inom ägarbolaget Rusal diskuterar man en neddragning med 200 000 ton per år – Kubal producerar nu 125 000 ton – men några beslut är inte fattade. Och det är inte säkert att ett sådant beslut skulle beröra Kubal.

Kommunalrådet Peder Björk, S, har haft löpande samtal med Davide Garofalo under hösten.

– Klart att man är bekymrad när det kommer sådana här signaler. Kubal är en viktig industri i regionen och en stor arbetsplats.