Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad sjukfrånvaro i Umeå trots försök med sex timmars arbetsdag och snart är det Sundsvalls tur

Äntligen stod vänsterpartisten i talarstolen. Platsen var Umeå kommunfullmäktige och nu skulle det skipas rättvisa.

Socialdemokraterna, som hade en intern blåslampa i form av SSU, hade nämligen visat sig vara beredda att gå ganska långt, och sådant gläder alltid vänsterpartister. Visst hade S konstrat och inte velat gå långt nog, men nu skulle det i alla fall bli sex timmars arbetsdag på försök.

Precis som i Sundsvall, där socialsekreterare i kommunen snart får förkortad arbetstid i ett liknande försök, knöts det stora förhoppningar till projektet. Försöket på Sjöjungfruns vård- och omsorgsboende rosades av bland andra Kommunal Umeås ordförande, Alejandro Caviedes (S), som pekade på hälsoaspekten:

"Våra medlemmar är jättenöjda för vi tror att det kan få positiva effekter på hälsan. Det ska utvärderas efter ett år så om man kan styrka att det leder till minskad sjukfrånvaro hoppas jag att det sprider sig till andra arbetsplatser. Minskar man sjukfrånvaron så sparar arbetsgivaren pengar på sikt", förklarade Caviedes i en intervju i Kommunalarbetaren (12/10 2015).

Ni kan aldrig ana vad som hände sedan... Eller också är det precis det ni kan.

Det visade sig hur som helst att det ettåriga försöket inte innebar någon besparing när det gäller sjukfrånvaron. Som pressgrannen Västerbottens-Kuriren kan rapportera (28/8) har sjukskrivningarna på boendet i själva verket ökat från 8 procent till 9,3 procent.

Kostnaden för projektet, 4,5 miljoner, tycks förvisso bli lägre än beräknat, men för den slanten skulle man kanske ha förväntat sig ett annat resultat än fortsatt stigande sjukskrivningstal.

Mot bakgrund av detta bör man måhända inte lyssna alltför noga på de röda kommunpolitiker i Sundsvall som hoppas få se ett nödvändigt trendbrott. Visst blir det mer attraktivt att inte behöva jobba hela arbetsdagar, men att betala friska anställda för att inte jobba kostar också pengar.

Försök med sex timmars arbetsdagar må glädja Vänsterpartiet, men en ansvarsfull socialdemokrati kan inte betala vilket pris som helst för att hålla en obstruerande koalitionspartner på gott humör. Medborgarnas bästa måste alltid sättas i främsta rummet.