Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okänd man hittades gömd på förskola – orolig förälder: "Det borde finnas rutiner"

En okänd man tog sig in och gömde sig på dotterns förskola i början av februari. Nu efterlyser Marcus Ågebrant högre säkerhetstänk på förskolorna.

Det var på eftermiddagen den 2:a februari som en okänd man hittades gömd i ett rum på Stjärnans förskola i Sundsvall.

Förklaringen som personalen fick från mannen var han sökte en förskoleplats åt sitt barn. Varpå han på uppmaning lämnade sitt telefonnummer och sedan lämnade förskolan.

Det telefonnumret går nu inte att nå eller att spåra.

Läs också: Lärare polisanmäld för att ha antastat elever

Marcus Ågebrant som har sin dotter på förskolan tycker att det hela känns olustigt.

– Det borde finnas rutiner för hur personalen ska hantera sådana här situationer, att det tas legitimation eller att man ringer polisen. För om den här personen var ute i ett felaktigt ärende så är denne fortfarande okänd nu, säger han.

Hur länge den okände personen befunnit sig på förskolan är oklart, men enligt förskolechefen på Stjärnan, Lena Brännholm så var det inte så länge.

– Vi misstänker att det är efter att avdelningarna slagit i hop på eftermiddagen, att en förälder gått ut och hållit upp dörren för den här personen, säger hon.

Hon säger att man nu går ut med information att föräldrarna alltid måste gå ut genom samma dörr som de kom in i.

Läs också: Förskola öppnad på före detta kriminalvårdsanstalt

Marcus Ågebrant är tydlig med att han inte vill klandra personalen eller förskolan på något sätt, han tycker att det är en bra förskola. Men att säkerhetstänket från kommunen gällande alla förskolor, borde vara bättre.

– Jag vill att alla föräldrar ska få veta vad som hänt och hur det ser ut med säkerheten på förskolorna, säger han.

Samhället har blivit allt mer låst och nu hör det mer till regel än undantag att trapphus är låsta.

Många arbetsplatser i Sundsvall kräver också passerkort för att man ska komma in och för cirka ett år sedan infördes också ett nytt passersystem för cirka en halv miljon kronor i kommunhuset i Sundsvall.

– Systemet krävdes för att vi inte skulle få in obehöriga i kommunhuset, men det kan inte jämföras med förskolorna för här får vi cirka trettio tusen besökare årligen, säger Gunnar Åberg, säkerhetsansvarig på Sundsvalls kommun.

Systemet kräver att anställda, politiker och besökare går genom ett spärrvaktssystem liknande det i Stockholms tunnelbana, för att komma in längre än receptionen i kommunhuset.

På förskolorna är det personalens ansvar att hålla koll på de som kommer in.

– Personalen ska se till att det inte är obehöriga som kommer in. Skulle det hända något så får vi kanske omvärdera öppenheten. Men jag hoppas att det dröjer länge, säger Gunnar Åberg.

Det är mycket ovanligt att barn utsätts för övergrepp eller våld på förskolor visar brottsstatistik. När det händer är det dessutom ofta från någon som redan är behörig.

Gunnar Åberg tror att personen som gick in på Stjärnans förskola kan har sagt fel på någon siffra och därmed kanske inte hade något ont uppsåt alls.

Men personen har ju ändå tagit sig in, har inte letat upp personal utan har enligt personalens uppfattning gömt sig i förskolan, är inte det allvarligt?

– Jo visst är det allvarligt, därför tar vi nu fram nya rutiner för förskolechefer och personal för hur de ska göra vid sådana här tillfällen, säger Gunnar Åberg.

Marcus Ågebrant har också pratat med Gunnar Åberg om det inträffade och att han fått till svar att om någon obehörig tar sig in och vill ett barn något ont så kan personalen ringa vaktbolag eller polis, men att kommunen inte kan förhindra att obehöriga kommer in helt.

Han menar att de från kommunen presenterar två ytterligheter, endera en helt öppen förskola, eller ett låst fängelse. Men det senare är något han inte själv förespråkar.

– Men jag skulle gärna se tydligare rutiner och någon slags kod vid grinden, säger han.

Personalen som möter en obehörig kan också känna sig utsatta efter en sådan här incident och därför har nu rutinerna ändrats på Stjärnans förskola enligt förskolechefen.

– Vi har haft samtal med personalen och kommit fram till att man aldrig ska behöva stänga förskolan själv. Så nu är de alltid två personal kvar till stängning, säger Lena Brännholm.

Marcus Ågebrant tycker att det är viktigt att alla föräldrar i Sundsvalls kommun får bra information om liknande händelser. När den här incidenten inträffade ville han kunna ha möjlighet att diskutera det med andra föräldrar i diskussionsforumet på appen Föräldramötet, men fick till svar att det var omständigt att öppna kommentarsfunktionen. Att kommunikationen i stället skulle genom förskolechefen.

– Då känner jag att föräldrarna inte får komma till tals, jag hade önskat en bättre respons. Att alla föräldrar, inte bara på den här förskolan, men alla föräldrar i Sundsvall får vara med och diskutera och debattera sådana här frågor, säger han.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!