Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat tryck på akuten – nu växer ambulansen

Antalet ambulansuppdrag fortsätter att växa. För att lätta på flödet till akutvården och stärka beredskapen har en bedömningsbil införts på prov under ett år i centrala Sundsvall.

Annons

Under 2015 genomfördes 33 653 ambulanstransporter i Landstinget Västernorrland, vilket är en ökning med drygt 500 transporter jämfört med året före.

Då gick snacket att man eventuellt behövde förstärka organisationen med fler ambulanser, alternativt införa en bedömningsbil.

Läs också: Ökat tryck på ambulanser – landstinget behöver fler fordon

Nu står det klart att ambulanssjukvården i Sundsvall utökar verksamheten med en bedömningsbil, vilket är en fullt utrustad ambulans. Skillnaden är att den bemannas av en specialistutbildad sjuksköterska medan ordinarie ambulans är försedd med två. I övrigt är det samma möjligheter till vård på plats.

– Tittar man på de larm som kommer in till SOS så är det en viss del där dessa bilar passar perfekt. Vi har kört detta i två månader och håller på med att utvärdera det, men under den här perioden körde vi ut till 80-talet patienter där sextio procent av dessa behövde vidare akutvård, säger Anders Lundin länsverksamhetschef akutsjukvård och ambulans i Landstinget Västernorrland.

Bedömningsbilen åker inte med patienten till akuten utan sjuksköterskan undersöker patienten och bestämmer vilken vård som är aktuell. Bedömningen utgår alltid utifrån vårdbehovet och beslutet om vilken fortsättning som är lämpligast tas tillsammans med patienten.

– Målet är att besöka fem till sex patienter per dag och anledningen till att det blev Sundsvall var att det är mest transporter där, säger Anders Lundin.

Om sjuksköterskan ser att patienten har behov av att snabbt komma till sjukhus så tillkallas en ordinarie ambulans. Det går inte att ringa 112 och beställa en bedömningsbil och bilen körs måndagar till fredagar från klockan 8-17.

Efter provperioden på ett år kommer resultatet att utvärderas och en bedömningsbil kan då bli en del av den vanliga verksamheten.