Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat tryck på ambulanser – landstinget behöver fler fordon

Antalet ambulansresor i Landstinget Västernorrland fortsätter att öka.
En effekt kan bli att landstinget tvingas förstärka organisationen med fler ambulanser.

Annons

Under 2015 genomfördes 33 653 ambulanstransporter i Landstinget Västernorrland, vilket är en ökning med drygt 500 transporter jämfört med året före. Och så här har det sett ut de senaste åren med en uppgång på i snitt drygt 500 ambulansresor varje år.

Ökningen gäller inte bara antalet transporter utan också antalet timmar i ambulans.

Här har landstinget haft en ökning med cirka 1 300 timmar under det senaste året till totalt cirka 56 500 timmar i ambulanser.

Läs också: Vårdkrisen: Insatserna kan öka kvalitet – men även antalet ambulansresor

I den utredning som ortopedins länsverksamhetschef Johan Nilsson gjort om planerade operationer tog han även upp den allt mer pressade verkligheten inom länets ambulanssjukvård:

"Inom en snar framtid behöver därför sannolikt ambulansen förstärkas.", skriver Johan Nilsson.

– Det stämmer att vi får fler transporter och fler timmar i ambulans, bekräftar Anders Lundin, länsverksamhetschef för akutmottagning/ambulans.

Kan en konsekvens av det här bli att ni tvingas förstärka organisationen med fler ambulanser?

– Ja det är det som vi ska titta på framgent, det vill säga hur vi ska möta upp det ökande trycket och belastningen på ambulanserna. Och det här gäller hela länet, men om det sedan utmynnar i fler ambulanser kan jag inte svara på i dagsläget, säger Anders Lundin.

En annan tänkbar lösning är att införa en bedömningsbil, vilket är en fråga som landstinget utreder. Där är tanken att liksom i en del andra landsting utrusta en bil som en ambulans och tillsammans med sjuksköterska åka på larm med lägre prioritet för att bedöma om det eventuellt inte behövs sjukhusvård.

Läs också: Bedömningsambulans kan avlasta akuten

Men du utesluter inte att det ändå i slutändan kan krävas fler ambulanser?

– Nej, precis, för vi har ju fler och fler uppdrag samt ett mål att kunna nå 95 procent av befolkningen inom 30 minuter, säger Anders Lundin.

I en kommentar till hur ambulanssjukvården påverkas av förändringar inom ortopedin i länet skriver Anders Lundin: " Målet med att nå 95 % av befolkningen inom 30 minuter är på gränsen redan idag."

Läs också: Kommunal vill spara pengar på ambulanserna

En något besvärande omständighet är att samtidigt som landstinget ser ett ökande behov för akuta transporter har man ett lika akut läge vad gäller en krisande ekonomi.

– Det är det som är frågan i allt det här, det vill säga hur vi ska få pengarna att räcka till, säger Lundin.

Om det till slut ändå beslutas om fler ambulanser är det i dagsläget för tidigt att säga var de i så fall skulle placeras samt hur många fordon som kan bli aktuella att köpas in.

Läs också: Ambulanssjukvården i Landstinget Västernorrland fyller 40 år

Annons